Зеленський про ракетний удар 8 липня: відомо про 27 вбитих і понад 100 поранених

Альона Мазуренко — Понеділок, 8 липня 2024, 15:03

Президент Володимир Зеленський заявив, що в результаті ракетного удару Росії по Україні 8 липня наразі відомо про 27 загиблих та понад 100 поранених. 

Джерело: Зеленський під час підходу до преси із главою польського уряду Дональдом Туском

Пряма мова: "Росія сьогодні (8 липня - ред.) завдала удару по багатьом містам України: Київ, Дніпро, Кривий Ріг, міста Донеччини. 

Влучання зокрема в дитячу лікарню, одну із найважливіших не тільки для нашої країни, але й для всього нашого регіону. Лікарня "Охматдит", яка в Києві, удар прийшовся на відділення, де діти отримували діаліз. Пошкодженні будинки, досі триває розбір завалів. 

Більше ніж 100 людей поранено, наразі відомо про 27 вбитих цим ударом".

Деталі: При цьому Зеленський зазначив, що російські "виродки" уже спромоглися, зокрема і з Кремля, цинічно пустити сигнали про те, що удар по "Охматдиту" це результат роботи української ППО.

Водночас президент подякував українцям, які почали публікувати відео, де чітко видно "не частину тієї чи іншої ракети, а прямий ракетний удар, яким було поранено і вбито багато людей в Україні".

За його словами, за такі дії ми безперечно відповімо цим нелюдам з Росії: "Обов'язково ми всі маємо працювати над тим, щоб притягнути до відповідальності Росію за терор і Путіна за накази завдавати удари".

Він додав, що Україна в ООН наразі ініціює скликання надзвичайного засідання Радбезу ООН через російський удар по цивільній інфраструктурі 8 липня.

Глава МВС Ігор Клименко повідомив, що станом на 15.00 відомо про загибель 28 людей і 112 поранених: 

  • Загинуло 28 осіб: 11 - на Дніпропетровщині, 17 - у Києві;
  • Поранено 112 осіб: 62 - на Дніпропетровщині, 48 - у столиці, 2 - у Київській області.

Клименко додав, що Росія у понеділок пошкодила понад 50 цивільних об'єктів, серед них житлові будинки, бізнес-центр та два медзаклади.

Оновлено: У ДСНС повідомили, що станом на 15.30 у Києві загинуло 20 людей, ще 61 – постраждала. На території "Охматдиту" загинуло 2 людини, 10 – постраждалих. Врятували 4 людини, з них 3 дитини. 

Загалом станом на 15.00 відомо, що від ворожої атаки загинула 31 людина, 125 постраждалих.

Нагадаємо: 

  • Російські окупанти 8 липня випустили по Україні 38 ракет різного типу. Українська протиповітряна оборона збила 30 ракет з 38 запущених. 
  • Внаслідок ракетного удару росіян 8 липня у Києві було зафіксовано влучання у приміщення Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит".