Орбан вже зустрівся з Сі Цзіньпіном та обговорив війну РФ проти України

Понеділок, 8 липня 2024, 09:59
Орбан вже зустрівся з Сі Цзіньпіном та обговорив війну РФ проти України
Віктор Орбан, Сі Цзіньпін, фото: соцмережа Х

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який прибув з несподіваним візитом до Пекіну, провів переговори з лідером КНР Сі Цзіньпіном.

Джерело: Орбан у соцмережі Х, CNN, агентство "Синьхуа", російські пропагандисти

Пряма мова Орбана: "Китай є ключовою державою у створенні умов для миру в російсько-українській війні (повномасштабній агресії РФ – ред.). Саме тому я приїхав на зустріч з президентом Сі в Пекін, всього через два місяці після його офіційного візиту в Будапешт".

Реклама:

Деталі: Агентство "Сіньхуа" проінформувало лише про факт зустрічі Орбана з лідером Китаю.

Російські пропагандисти повідомили, що під час зустрічі Орбан заявив, що Угорщина високо цінує "мирну" ініціативу Китаю щодо України. "У разі конфлікту (повномасштабної війни РФ проти України – ред.), що йде по сусідству з Угорщиною, ми теж високо цінуємо вашу (КНР) мирну ініціативу", - сказав Орбан.

СNN зазначає, що візит Орбана до Пекіна і його зупинки минулого тижня в Росії та Україні відбулися лише через тиждень після того, як Угорщина перебрала на себе ротаційне головування в Раді Європейського Союзу - позицію, на яку скептично дивилися багато лідерів країн блоку, де Орбана вважають "неліберальним диваком".

РЕКЛАМА:

Це також відбувається на тлі постійного занепокоєння - і глибоких розбіжностей - щодо того, як і коли буде вирішена війна в Україні, майже через два з половиною роки після російського вторгнення.

Передісторія:

  • У неділю після вояжу до Путіна Орбан пообіцяв більше "несподіваних зустрічей".
  • Лідер Росії Владімір Путін прийняв у п'ятницю у Кремлі прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана для переговорів, у тому числі про Україну, та розпочав зустріч згадкою про ультиматум для Києва.
  • На пресконференції з Путіним Орбан розповів, що під час своїх поїздок до Москви та Києва зрозумів, що позиції обох сторін стосовно розв'язаної РФ загарбницької війни "є дуже далекими".

Читайте також про те, що стоїть за поїздкою Орбана до Москви після зустрічі з Зеленським

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: