Орбан розповів, що йому сказав Путін про "швидке" перемир'я заради переговорів

Марія Ємець, Катерина Тищенко — Неділя, 7 липня 2024, 19:16

Угорський прем'єр Віктор Орбан розповів, що правитель РФ Володимир Путін не висловив зацікавленості у припиненні вогню для того, щоби створити передумови для більш грунтовних перемовин про мир. 

Джерело: Орбан в інтерв’ю Роджеру Кьоппелю – головному редактору швейцарського сайту та тижневика Die Weltwoche, відомого проросійською позицією, пише "Європейська правда"

Деталі: Орбана запитали, що Путін відповідав на його три запитання, про які угорський лідер згадував на пресконференції у Москві. 

За словами Орбана, Путін заявив йому, що справжні перемовини неможливі без залучення обох сторін, і "те що вони роблять без них, не має ніякого значення, що логічно" – вочевидь, маючи на увазі Глобальний саміт миру. 

Також очільник Кремля сказав Орбану, що Росія вже відреагувала на перші пропозиції України ще навесні 2022 року, і що відтоді позиція Москви не змінилася і Росія готова на вести перемовини на тих самих умовах. 

Орбан також запитав Путіна, як він ставиться до ідеї припинення вогню перед тим, як почнуться грунтовні перемовини про мир.

"Він сказав, що не має позитивних очікувань з цього приводу. Зеленський казав, що не має позитивних очікувань, тому що росіяни використали б це проти України, а Путін – що українці використали б цю паузу проти Росії. А я сказав: "Давайте подумаємо, я розумію ваші аргументи", – розповів прем’єр Угорщини. 

Він заявив, що вважає себе "єдиним західним лідером, який може одночасно говорити і з Києвом, і з Москвою, бо всі інші "створили ситуацію, коли вони не мають можливості прямо контактувати з двома основними гравцями", зокрема росіянами, і що він веде ці перемовини, бо шукає "найшвидший і найкоротший шлях для припинення війни".

Також Орбан у цьому інтерв'ю розповів, як до останнього приховував від західних союзників ідею поїздки до Москви, та пообіцяв більше "несподіваних зустрічей".