Орбан вже прилетів до Москви, каже, що то "миротворча місія"

Ірина Балачук, Марія Ємець — П'ятниця, 5 липня 2024, 12:56

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вдень 5 липня прибув до Москви, його преслужба назвала поїздку "миротворчим" візитом. 

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на 444.hu, Орбан у Facebook 

Пряма мова Орбана: "Після Києва до Москви. Другий етап миротворчої місії".

Деталі: Він також опублікував фото з урядового терміналу "Внуково" на тлі великого напису "Москва".

Варто зазначити, що на це фото пресслужба Орбана додала логотип угорського головування в ЄС, незважаючи на те, що в Брюсселі наголосили, що Орбан під час своєї поїздки представляє виключно власну країну.

За словами речника уряду Берталана Гаваші, Орбан прибув до Москви у рамках своєї "миротворчої місії" та зустрінеться з правителем Росії Володимиром Путіним. 

Також журналісти відстежили, що літак Airbus 604, який угорський прем’єр часто використовує для поїздок за кордон, вилетів з Угорщини одразу після його ранкового інтерв’ю та приземлився у московському аеропорту "Внуково".

Перед вильотом Орбан в ефірі державному радіо заявив, що головування у Раді ЄС не дає Угорщині мандата для просування миру в Україні, але Угорщина може бути "гарним знаряддям у руках людей, які хочуть миру".

Читайте також: За "миром" до Путіна: що стоїть за поїздкою Орбана до Москви після зустрічі з Зеленським

Передісторія:

  • Чутки про можливість візиту Орбана до Москви з’явилися ще у четвер та викликали бурхливу реакцію, оскільки на даний час Угорщина є головуючою країною у Раді ЄС. 
  • Президент Євроради Шарль Мішель наголосив, що Орбан не має мандату від ЄС на цю поїздку. 
  • Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель також наголосив, що візит угорського прем’єра відбувається винятково в рамках двосторонніх відносин між Угорщиною та Росією, а не головування у Раді ЄС.
  • Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск висловив сподівання, що чутки про візит Орбана до Москви після його візиту до Києва все ж не є правдою.