Збір на купівлю комплексу важкого дрону для 48 ОШБ

Опитування: 65% українців схвалюють безпекові угоди з партнерами, але сумніваються в їхній ефективності

П'ятниця, 5 липня 2024, 12:37
Опитування: 65% українців схвалюють безпекові угоди з партнерами, але сумніваються в їхній ефективності
Президент Європейської ради Шарль Мішель, президент України Зеленський і президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час церемонії підписання угоди про безпеку в штаб-квартирі ЄС у Брюсселі, 27 червня 2024 року. Фото: Getty Images

За результатами опитування КМІС, 65% респондентів вважають, що безпекові угоди з партнерами у продовження Вільнюської декларації G7 є корисними для обороноздатності України, однак при цьому ставлення до них у більшості стримане.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на результати опитування КМІС

Деталі: Загалом 65% респондентів вважають, що безпекові угоди із західними партнерами корисні для зміцнення обороноздатності України. Проте з них "дуже корисними" угоди вважають 18%, а інші 47% – "радше корисними". Ще 27% вважають, що угоди не особливо вплинуть на обороноздатність країни, або ж взагалі не потрібні. 

Регіональні відмінності у сприйнятті присутні, але не дуже значні: показники варіюються від 59% на Сході до 68% на Заході. Скептичне ставлення до угод мають не більше чверті населення кожного регіону.

Реклама:

При цьому 51% опитаних вважають, що Україна все одно отримає недостатню підтримку для ефективної протидії Росії. 

На думку 27%, безпекові угоди допоможуть щонайменше стримувати російську армію і, можливо, звільнити деякі території. Тих, хто вірить, що завдяки угодам Україна отримає все необхідне для перемоги – 13%.  

Збір даних проводився 16-22 травня 2024 року і 20-25 червня 2024 року методом телефонних інтерв’ю (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів у всіх регіонах України на підконтрольній території. Всього опитали 1067 повнолітніх громадян України, які на той час перебували в Україні. 

ВІДЕО ДНЯ

Квітневе опитування Центру Разумкова засвідчило, що на той час понад 80% українців вважали, що безпекові угоди сприятимуть зміцненню України в протистоянні російській агресії, з них однозначно підтримали це твердження майже 44%.  

Нагадаємо, останні з серії безпекових угод – з Євросоюзом, Естонією та Литвою – підписали 27 червня у Брюсселі.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що двосторонню угоду між Україною та Польщею майже точно підпишуть до саміту НАТО у Вашингтоні, що проходитиме 9-11 липня.  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: