Мішель заявив, що Орбан не має мандату від ЄС на вояж до Путіна

Христина Бондарєва, Станіслав Погорілов — Четвер, 4 липня 2024, 20:30

Глава Євроради Шарль Мішель відреагував на повідомлення ЗМІ про можливий запланований на п’ятницю візит угорського прем’єра Віктора Орбана до Росії, вказавши, що Угорщина не має відповідного мандату від ЄС.

Джерело: Мішель написав у соцмережі Х, повідомляє "Європейська правда"

Пряма мова: "Європейська Рада має чітку позицію: Росія – агресор, Україна – жертва. Жодні дискусії про Україну не можуть відбуватися без України".

Деталі: За словами Мішеля, Угорщина, яка за ротаційним принципом з початку липня головує у Раді Євросоюзу, не має мандату на взаємодію з Росією від імені ЄС.

Журналіст VSquare і Direkt36 Саболч Пані, який висвітлює Центрально-Східну Європу, повідомив раніше із посиланням на власні джерела, що Віктор Орбан всього через кілька днів після відвідин Києва зібрався з візитом до Москви.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, який був відсутній у делегації Орбана в Києві та вважається прихильним до Росії міністром, теж поїде в РФ, за словами журналіста.

Цю інформацію також підтвердили джерела "Радіо Свободи".

Передісторія:

  • 1 липня Угорщина офіційно почала головувати в Раді Європейського Союзу. Тобто Орбан зустрінеться з Путіним як керівник головуючої в ЄС держави. 
  • Нагадаємо, також стало відомо, що після завершення зустрічі лідерів у Києві очільник МЗС Угорщини зателефонував російському главі МЗС Сергєю Лаврову.

Детально про візит Орбана в Україну читайте у статті "Перемир’я" з думкою про Кремль