Збір на купівлю комплексу важкого дрону для 48 ОШБ

ЗМІ з’ясували, хто курує "Епіцентри" в окупації і до чого там "слід Королевської"

Вівторок, 2 липня 2024, 00:17
ЗМІ з’ясували, хто курує Епіцентри в окупації і до чого там слід Королевської
фото: "Радіо Свобода"

Українські будівельні гіпермаркети "Епіцентр" на окупованих територіях контролює Олександр Якубовський, який виявився бізнес-партнером рідного брата колишньої народною депутатки від ОПЗЖ Наталії Королевської.

Джерело: "Радіо Свобода"

Деталі: Під час окупації Херсону у 2022 року російські військові увірвалися до двох гіпермаркетів мережі "Епіцентр".

Реклама:

Тоді окупанти заявили, що торгівля буде продовжуватися під керівництвом росіян. Один з працівників херсонського "Епіцентру" розповів, що до них прийшов чоловік, який заявив, що буде курувати ці магазини: "Він сказав, що він з Росії. Прізвище – Якубовський. По батькові – Леонідович".

Мережа "Епіцентр" повернула контроль над херсонськими гіпермаркетами після звільнення міста. Але протягом 2023-2024 років внаслідок обстрілів РФ обидва торговельні центри згоріли.

А "головний від РФ" із прізвищем Якубовський став власником "Епіцентрів" на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Луганської областей (відповідно до російського законодавства).

ВІДЕО ДНЯ

Журналісти з’ясували, що "Леонідович" бізнесмен, пов’язаним із колишньою народною депутаткою від ОПЗЖ Наталією Королевською, яку з лютого 2023-го року розшукують українські правоохоронці, і яка, як виявили журналісти, відтоді пересувається між Дубаєм (ОАЕ) та Москвою.

В окупованому у 2014 році Луганську "Епіцентр" перейменували (він став "Стройцентром") і  "націоналізували".

У 2015-му вести діяльність у гіпермаркеті почало так зване "державне підприємство" – "ГУП "Стройцентр".

У 2021 році за адресою луганського гіпермаркету зареєстрували приватну фірму з назвою – ООО "Стройцентр".

 
Епіцентр в окупованому Луганську

Журналісти встановили, що після повномасштабного вторгнення саме ця компанія здійснює торгівлю у колишньому луганському "Епіцентрі": на касових чеках вказаний податковий номер та назва згаданого ООО "Стройцентр".

 

Директором компанії виявився Якубовський Олександр Леонідович, який у червні 2022-го в окупованому тоді Херсоні переконував працівників "Епіцентру", що є "головним".

Він – директор ООО "Стройцентр" і співвласник частки в 45% цієї компанії через ООО "Универсал-Юг" (заснована у Краснодарі, РФ).

Його "панування" в структурі колишніх "Епіцентрів" поширилось і на гіпермаркети на Запоріжжі, які потрапили під окупацію після повномасштабного вторгнення.

Так, Якубовський співволодіє компанією "Стройцентр-Запорожье", яка зареєстрована за законодавством РФ в окупованому Мелітополі на вулиці Єкатерини Великої, 172/6. Це адреса колишнього "Епіцентру" (до вторгнення російської армії вулиця мала назву називалася Інтеркультурною).

Таким чином,  Якубовський володіє значними частками в компаніях, що торгують не лише в колишньому "Епіцентрі" в Луганську, а й в окупованому після 2022 року Мелітополі.

Журналісти зателефонували Якубовському і попросили прокоментувати виявлені у цьому розслідуванні факти. Він заявив: "Я не розумію, ким окупована Луганщина. Росіянами? Це недостовірна інформація".

Після цього поклав слухавку і на подальші дзвінки не відповідав.

Окремо журналісти звернулися по коментар до "Епіцентру". У PR-департаменті мережі повідомили: "ТОВ "Епіцентр К" не контролює діяльність у торгових центрах, які знаходяться у Луганську (з 2014 року) та Мелітополі (з 2022 року, після повномасштабного вторгнення військ російської федерації на територію України та окупації міста). Нам невідомо, хто здійснює діяльність в зазначених торгових центрах після втрати контролю над ними".

Якубовський має і російське, й українське громадянство. В Україні він також є засновником двох підприємств.

Зокрема, українського ТОВ "Універсал-Трейд", "прописаного" у Луганську на вулиці Газети Луганської Правди, 153в. Ця адреса фігурує як місце реєстрації луганського "Стройцентру" у "розпорядженні" окупаційної адміністрації Запорізької області. Цим документом мережу "Меблі Нова" передали в управління "Стройцентру".

Партнером Якубовського в "Універсал-трейді" щонайменше до 2008 року був Олег Погодін. Відповідно до українського реєстру, вони разом досі є співзасновниками іншої української компанії – "Інтертрейд".

Погодін – давній соратник Королевської. У 2007 році, коли Королевська була членкинею БЮТ, він теж балотувався до Верховної ради від цієї політичної сили, у 2012 році, коли Королевська створила власний проєкт "Україна – Вперед!", отримав 29 місце у її виборчому списку до парламенту.

За часів президентства Віктора Януковича Погодін працював першим заступником міністерки соціальної політики Королевської в уряді Миколи Азарова. А на виборах у 2019 році боровся за депутатський мандат вже від ОПЗЖ у Донецькій області. Місцеві ЗМІ писали про скандал, який зчинила Королевська під час підрахунку голосів. Після програшу Погодіна вона намагалася через суд оскаржити результатів виборів.

Також Якубовський – бізнес-партнер рідного брата ексдепутатки – Костянтина Королевського – колишнього російського чиновника.

Разом вони є співзасновниками російської компанії "ЮБС", зареєстрованої в Криму. У матеріалі Центру журналістських розслідувань "Брат Королевської розширює бізнес у Криму" йдеться, що саме Якубовський був сполучною ланкою та директором підприємств Королевського на анексованому півострові.

 

Нагадаємо:

  • Повноваження народних депутатів Королевської та її чоловіка Юрія Солода Рада достроково припинила у лютому 2023 року.
  • Того ж місяця НАБУ і САП повідомили Королевській про підозру у внесенні недостовірних відомостей до електронної декларації за 2020 рік.
  • За даними слідства, вона не задекларувала дві земельні ділянки в Київській області сукупною площею понад 0,8 га. Крім того, вона не вказала в декларації майно у Московській області РФ: житловий будинок площею 120,1 кв. м та земельну ділянку площею 1,13 га.
  • За даними джерела ЗМІ у правоохоронних органах, Королевська виїхала з України у квітні 2022-го року. У лютому 2023-го її оголосили у розшук.
  • За даними УП, після повномасштабного вторгнення Королевська та її чоловік Солод перебралися в ОАЕ. Журналісти УП також помітили у Дубаї старшого сина подружжя – Ростислава Солода.
  • Відповідно до відомостей про перельоти, які отримали журналісти УП, у квітні 2023-го року Королевська та Солод декілька разів літали з Дубаю до Москви і назад.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: