ISW: артснаряди вже "просочилися" на фронт, але щоб побачити ефект потрібен час

Олена Івашків — Четвер, 6 червня 2024, 06:36

Артилерійські боєприпаси, які надав Захід, почали надходити до українських військ на фронті, хоча і не в достатніх обсягах.

Джерело: Інститут вивчення війни (ISW), Telegraph

Деталі: Українські солдати, які діють поблизу Вовчанська (на північний схід від Харкова), повідомили Telegraph, що боєприпаси, надані Заходом, почали надходити на їхню ділянку фронту, але російські сили в цьому районі все ще зберігають перевагу в боєприпасах. 

Один український солдат сказав журналістам, що російські сили все ще зберігають перевагу в артилерії п'ять до одного. 

Інший український солдат повідомив естонському виданню ERR, що боєприпаси, надані Заходом, почали "просочуватися" на лінію фронту, але ще не набули значних масштабів. Український солдат заявив, що російські війська продовжують мати "значну перевагу" в боєприпасах. 

За оцінками ISW, російські війська намагаються досягти значних тактичних і оперативних переваг до того, як американська військова допомога надійде до українських сил на фронті в повному обсязі. Після прибуття першої зброї, наданої Заходом, досягнення тактичного і оперативного ефекту на фронті займе деякий час.

Ключові висновки ISW за 5 червня:

  • Офіційні особи США продовжують намагатися роз'яснити політику США щодо здатності України завдавати ударів по обмеженому колу російських військових об'єктів на території Росії за допомогою озброєння, наданого США, але публічна комунікація щодо політики США залишається нечіткою.
  • За повідомленнями, артилерійські боєприпаси, надані Заходом, почали надходити до українських військ на фронті, хоча і не в таких обсягах, які б дозволили українським військам повністю подолати нинішню перевагу російських військових в артилерійських снарядах.
  • Російські ракетні удари та удари безпілотників завдали значної довгострокової шкоди українській енергосистемі, а влітку 2024 року Україна, за повідомленнями, зіткнеться з ще більшими енергетичними обмеженнями.
  • Українське видання "Ліга" повідомило 4 червня, що джерело в Головному управлінні військової розвідки (ГУР) України заявило, що в окупованій Україні та поблизу міжнародного кордону зосереджено близько 550 000 російських військових і воєнізованих підрозділів.
  • Очільник Росії Володимир Путін заявив 4 червня, що колишній міністр оборони і секретар Ради безпеки Росії Сергій Шойгу координуватиме зусилля з нарощування російського оборонно-промислового потенціалу разом з колишнім губернатором Тульської області і помічником президента Олексієм Дюміним і заступником голови Ради безпеки Дмитром Медведєвим.
  • Очевидне пониження в посаді колишнього першого віце-спікера Ради Федерації і секретаря "Єдиної Росії" Андрія Турчака 4 червня, ймовірно, є частиною постійних зусиль Путіна, спрямованих на усунення від влади політичних і військових діячів, які порушили його довіру в 2023 році.
  • Нещодавнє засідання призначеної Кремлем Російської ради з прав людини, присвячене міграційній політиці Росії, відображає конкуруючі імперативи Росії щодо залучення мігрантів, щоб компенсувати дефіцит робочої сили в Росії, а також задовольнити свої ультранаціоналістичні антимігрантські настрої.
  • Голова Росгвардії Чеченської Республіки і депутат Держдуми Росії Адам Делімханов звинуватив заступника голови Держдуми і голову партії "Нові люди" Владислава Даванкова в тому, що він суперечить російській Конституції і намагається розділити російське суспільство, викриваючи постійну напругу між намаганнями Чечні діяти автономно і зусиллями російської держави регулювати ісламські екстремістські загрози з боку мігрантів і корінних мусульманських громад.
  • Російська державна газова компанія "Газпром" вважає, що навряд чи зможе відновити обсяги продажу газу, які вона втратила після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, що ілюструє, як західні санкції мають певний довгостроковий вплив на російські джерела доходів, що підтримують військові зусилля Росії.
  • Російське видання журналістських розслідувань The Insider і молдовське видання Little Country 5 червня опублікували розслідування, в якому детально описали, як колишній начальник Генерального штабу Молдови Ігор Горган працював агентом від імені Головного управління Генерального штабу Росії (ГРУ).
  • Нещодавно російські війська просунулися на південний схід від Куп'янська, поблизу Часового Яру, на захід від Авдіївки та на південний захід від Донецька.
  • Ймовірно, Кремль уповноважив кримську філію створеного Кремлем державного фонду "Захисники Вітчизни" допомагати надавати учасникам бойових дій у складі російських приватних військових компаній (ПВК) легальний статус ветеранів, можливо, в рамках постійних зусиль держави з централізації контролю над нерегулярними формуваннями.