ПАРЄ схвалила три резолюції щодо України, зокрема про спецтрибунал для РФ і культурний геноцид

Олег Павлюк, Тетяна Олійник — Середа, 26 червня 2024, 21:27

Парламентська асамблея Ради Європи на засіданні 26 червня схвалила три резолюції, пов’язані з Україною – про юридичні аспекти російської агресії, роль санкцій та протидію викоріненню культурної ідентичності.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на голову української делегації ПАРЄ Марію Мезенцеву

Деталі: Перша резолюція про юридичні аспекти агресії Росії проти України повторює заклик ПАРЄ про створення спецтрибуналу за злочин російської агресії.

Друга – про роль санкцій у протидії загарбницькій війні Росії проти України – закликає до створення міжнародного компенсаційного механізму для постраждалих у війні та подальшого тиску на російські компанії-виробники зброї та пропагандистські ЗМІ.

Резолюція також закликає опублікувати Реєстр компаній та фізичних осіб, які порушують або обходять санкції проти Росії, а також підтримують Росію у війні проти України.

Третій документ, ухвалений ПАРЄ, присвячений протидії викоріненню культурної ідентичності під час війни та у мирний час та наголошує на геноциді, який чинить Росія, намагаючись знищити українську культурну ідентичність.

Резолюція, серед іншого, наголошує, що Росія – спонсор тероризму, який також практикує ідеологію рашизму, та русифікує численні корінні народи, поступово стираючи їхню культурну ідентичність.

Заступниця голови української делегації в ПАРЄ Євгенія Кравчук, яка була співавторкою проєкту останньої резолюції, наголосила, що Асамблея вперше ухвалила окрему резолюцію з культурної тематики, де визнає знищення культурних цінностей не лише воєнними злочинами, а й частиною процесу геноциду.

Як повідомлялось, Парламентська асамблея Ради Європи збирається ухвалити резолюцію, в якій закріпить рішення першого установчого Саміту миру, що відбувся у Швейцарії 15-16 червня.