Харківська облрада може присвоїти статус почесного громадянина очільнику МВС часів Кучми

Тетяна Олійник — Середа, 26 червня 2024, 19:22

Депутати Харківської облради 27 червня голосуватимуть за присвоєння звання "Почесних громадян Харківщини" сімом кандидатам, зокрема колишньому міністру часів Кучми, голові правління БФ "Правопорядок" Юрію Смирнову. У 2001 році він повідомив, що вбивство журналіста Георгія Ґонґадзе нібито не має політичних мотивів і здійснене "з хуліганських міркувань" двома злочинцями.

Джерело: рішення Харківської ОВА на сайті відомства, "Детектор медіа"

Деталі: Надати звання "почесного громадянина" Смирнову пропонують "за сприяння діяльності правоохоронних органів, боротьбу зі злочинністю, розвиток благодійної та соціальної сфери регіону".

Зокрема, у листі клубу "Генерал" на запит голови Харківської обласної ради зазначено, що Смирнов пройшов шлях від слідчого до міністра, а нині очолює благодійний фонд "Правопорядок", пов’язаний із чинними та колишніми працівниками МВС.

За інформацією клубу, цей фонд допоміг військовим на фронті на загальну суму 8 мільйонів гривень, зокрема придбавши 12 безпілотників, а також міношукачі та медикаменти. У харківському клубі "Генерал" переконані, що це свідчить про його "вагомі досягнення у професійній діяльності".

Рішення депутатів щодо присвоєння повідомлять у четвер, 27 червня, під час голосування на засіданні.

Довідково: Юрій Смирнов понад 20 років працював на різних міліцейських посадах, був начальником управління міліції на Луганщині.

Пізніше він обійняв посаду заступника міністра внутрішніх справ, а згодом очолив Головне управління МВС у Києві, працював заступником у міністерстві, керівником якого тоді був Юрій Кравченко.

Генерал Пукач назвав останнього одним із замовників вбивства засновника "Української правди" Георгія Ґонґадзе, разом з Леонідом Кучмом, Володимиром Литвином та Миколою Джигою.

Натомість саме генерал Юрій Смирнов оголосив, що вбивство Ґонґадзе не має політичних мотивів і здійснене "з хуліганських міркувань" двома злочинцями, що загинули у грудні 2000 року. Він стверджував, що ті, хто вбив журналіста, не мали замовників чи організаторів.