Британська розвідка оцінила ризики повернення до РФ ексв’язнів з війни в Україні

Середа, 26 червня 2024, 13:34
Британська розвідка оцінила ризики повернення до РФ ексв’язнів з війни в Україні
ілюстративне фото Getty Images

Британська розвідка оцінила ризики для російського уряду у зв’язку з практикою відправляти в’язнів на війну проти України, та їхнім поверненням до РФ.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на розвідувальний огляд Міноборони Британії від 26 червня.

Дослівно: "Вербування в’язнів у російські збройні сили і наслідки для російських громад від їхнього повернення – це практика і ризик, які російський уряд готовий на себе взяти, щоб підтримувати свою війну проти України".

Реклама:

Деталі: Британські аналітики звернули увагу на занепокоєння кількох депутатів російської Держдуми з приводу повернення з війни колишніх в’язнів і пов'язаного з цим зростання рівня злочинності, оскільки ці люди зазвичай несоціалізовані.

Російські депутати заговорили про необхідність створення структур, які стежили б за колишніми в’язнями, які воювали в Україні.

Росія застосовує практику вербування в’язнів на війну проти України щонайменше з липня 2022 року, спочатку цим здебільшого займався ватажок приватної військової компанії "Вагнер" Євгеній Пригожин. В той же час у Думі заявляли, що ексв’язні, відправлені воювати в Україну, повинні залишатися на фронті до кінця війни.

ВІДЕО ДНЯ

Водночас Генпрокуратура Росії з січня 2023 року припинила публікувати статистику злочинності – ймовірно, саме через зростання злочинності на тлі повернення колишніх в’язнів із зони бойових дій.

Британська розвідка наводить дані незалежного російського видання "Верстка", опубліковані у квітні цього року, що щонайменше 107 людей загинули і 100 були важко поранені колишніми в’язнями, які воювали в Україні.

Передісторія:

  • Міністерство оборони Великої Британії відзначило першу річницю "маршу за справедливість" групи Вагнера у своєму розвідувальному огляді щодо російсько-української війни від 24 червня.
  • Раніше британська розвідка розповіла, що Росія активно задіює сформований "добровольчий корпус" для наступальних дій у війні проти України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: