Україна в рамках обміну віддала РФ одного із попів УПЦ МП, він вже зустрівся з Кирилом – росЗМІ 

Середа, 26 червня 2024, 12:24
Україна в рамках обміну віддала РФ одного із попів УПЦ МП, він вже зустрівся з Кирилом – росЗМІ 
Кирил і Іонафан в РФ 25 червня, скриншот

В рамках останнього обміну полоненими в Росію поїхав засуджений в Україні митрополит УПЦ МП Іонафан, який виправдовував російську збройну агресію. Він уже встиг зустрітися із патріархом РПЦ Володимиром Гундяєвим (Кирилом).

Джерело: представник Генштабу ЗСУ Андрій Ковальов у Facebook, російська служба BBC News, сайт РПЦ

Деталі: Зокрема, Ковальов у соцмережі відзначив, що митрополит УПЦ МП Іонафан уже в РФ, а в Україну повернулися 90 військовополонених. За його словами, Іонафан міг дати згоду на свій обмін 10 квітня цього року.

Реклама:

25 червня РПЦ повідомила, що 75-річного Іонафана було звільнено 22 червня "за клопотанням Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила внаслідок проведених переговорів".

У ще одному повідомленні РПЦ також сказано, що Кирило зустрівся з Іонафаном і нагородив його церковним орденом Сергія Радонезького I ступеня. Хоча про сам одрен в РПЦ повідомили ще у кінці січня 2024 року, це був подарунок Іонафану на день народження.

На відео Кирил каже Іонафану: "Ви живі, здорові, очі такі самі як 20 років тому. Але відразу видно, що перебування в полоні, не тільки духовному, а й фізичному, свій відбиток накладає".

ВІДЕО ДНЯ

Нагадаємо: 

  • У серпні минулого року український суд визнав Іонафана, який очолював Тульчинську єпархію УПЦ (Вінницька область), винним. Йому було призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна за виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників.
  • У 2023 році президент Володимир Зеленський призупинив громадянство 13 ієрархів та священників УПЦ МП. Серед них був і митрополит УПЦ МП Іонафан (Єлецьких Анатолій Іванович).
  • Під час обшуків у Іонафана знайшли листівки і тексти із проросійською пропагандою і закликами до насильницької зміни конституційного ладу.
  • До України 25 червня повернулись 90 українських воїнів із російського полону. Окупанти стверджують, що відбувся рівноцінний обмін 90 на 90

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: