Сійярто заявив, що Угорщина оскаржить рішення ЄС про 1,4 млрд євро з росактивів на зброю Україні

Понеділок, 24 червня 2024, 17:34
Сійярто заявив, що Угорщина оскаржить рішення ЄС про 1,4 млрд євро з росактивів на зброю Україні
Міністр закордонних справ Петер Сійярто. Фото: Getty Images

Міністр закордонних справ Петер Сійярто під час пресконференції для провладних угорських ЗМІ у Люксембурзі підтвердив, що Європейський Союз погодив спрямувати 1,4 мільярда євро з заморожених російських активів на військову підтримку України, та заявив про наміри оскаржити це рішення.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на HVG.hu

Деталі: За словами Сійярто, "ЄС перетнув червону лінію", використавши 1,4 мільярда євро надходжень на фінансування постачання зброї в Україну, тоді як "насправді Угорщина цього не хотіла і потрібно було б одностайне рішення".

Реклама:

Голова угорської дипломатії поскаржився, що "воєнний запал засліпив тих, хто ухвалює рішення" в ЄС, і попередив, що угорська сторона вже вивчає "правові можливості" оскаржити їх.

Насамкінець Сійярто сказав, що цей крок створює довгостроковий ризик для функціонування Європейського Союзу.

Раніше стало відомо, що країни ЄС у понеділок схвалили перший транш у розмірі до 1,4 мільярда євро на військову допомогу Україні, що надійде з доходів від заморожених російських активів, через Фонд підтримки України (UAF)

ВІДЕО ДНЯ

Юридична служба Ради ЄС констатувала, що Угорщина не може зупинити це фінансування, оскільки утрималась під час голосування на початку цього року за створення UAF, а кошти не надходять від платників податків ЄС.

Попри сьогоднішню домовленість, Угорщина продовжує блокувати виплату 6,6 млрд євро як часткової компенсації державам ЄС за зброю, придбану для України. 

Читайте також: Захід поділиться з Україною доходами від російських активів. Як це працюватиме.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: