Збір на купівлю комплексу важкого дрону для 48 ОШБ

ЄС наступного тижня виділить на підтримку України першу частину із 2,5 млрд євро від росактивів

Понеділок, 24 червня 2024, 12:19
ЄС наступного тижня виділить на підтримку України першу частину із 2,5 млрд євро від росактивів
Фото: Getty Images

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що наступного тижня ЄС виділить на підтримку Україні першу частину із 2,5 млрд євро з доходів від заморожених активів РФ.

Джерело: Боррель перед початком зустрічі глав МЗС країн ЄС у Люксембурзі, передає "Європейська правда"

Деталі: За його словами, ЄС має шукати спосіб використання заморожених російських активів, уникаючи будь-яких блокувань з боку країн-членів.

Реклама:

"І в нас є юридична процедура, що дозволяє уникнути будь-яких блокувань. Перший транш грошей надійде наступного тижня, у липні. Другий – на декілька тижнів пізніше", – зазначив Боррель, уточнивши, що наступного тижня на підтримку Україні виділять першу частину з 2,5 млрд євро.

Топдипломат ЄС вказав, що нещодавній Саміт миру у Швейцарії, "відкрив дипломатичний шлях" до закінчення війни, але Путін відповів тим, що "мандрує скрізь, де може отримати зброю".

"Ми маємо збільшити нашу підтримку України. Україні потрібна підтримка зараз", – резюмував Боррель.

ВІДЕО ДНЯ

Передісторія:

  • Раніше він заявив, що Євросоюз розробив юридичний шлях, щоб обійти вето Угорщини на закупівлю зброї для України за рахунок прибутків, отриманих від заморожених російських активів цього року, що також може розчистити шлях для G7 для виплати Києву $50 млрд.
  • Видання Financial Times зазначає, що обійшовши вето Угорщини, можна також усунути перешкоду, яка може ускладнити зусилля G7 щодо залучення $50 млрд кредиту для Києва до грудня, який має бути виплачений за рахунок майбутніх надходжень – рішення, прийняте лідерами на саміті в Італії.
  • Водночас, за словами посадовців, Угорщина все ще може заблокувати санкції ЄС, відповідно до яких російські активи блокуються, – рішення, яке 27 країн ЄС повинні одноголосно оновлювати кожні шість місяців.

Читайте також: Захід поділиться з Україною доходами від російських активів. Як це працюватиме

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: