Збір на купівлю комплексу важкого дрону для 48 ОШБ

Ексгенералу СБУ Наумову оголосили підозру в підробці документів для сербського суду

П'ятниця, 21 червня 2024, 11:01
Ексгенералу СБУ Наумову оголосили підозру в підробці документів для сербського суду
Андрій Наумов. фото з відкритих джерел

Колишньому начальнику Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрію Наумову повідомлено про підозру в організації підроблення офіційних документів для уникнення кримінальної відповідальності в Республіці Сербія.

Джерело: Офіс генпрокурора, ДБР

Деталі: 7 червня 2022 року Наумов намагався виїхати з території Республіки Сербія до Північної Македонії через прикордонний пункт на автівці BMW X6 PMV, яка формально начебто належить його дружині. Під час проходження митного контролю у нього виявили майже 593 тис євро, понад 120 тисяч доларів США та два смарагди, які він приховував. Сербські правоохоронці затримали ексчиновника.

Реклама:

Слідством встановлено, що все це майно та кошти були отримані фігурантом злочинним шляхом під час перебування ним на посадах директора Державного підприємства "Центр організаційно-технічного та інформаційного забезпечення управління зоною відчуження Чорнобиль" та у Службі безпеки України.

Однак, щоб створити у сербських правоохоронних та судових органів хибне уявлення щодо законності походження коштів та майна, експосадовець організував виготовлення підроблених офіційних документів. Йдеться про договір позики - поворотної фінансової допомоги, начебто укладений між його батьком та третьою особою, а також акт надання коштів до цього договору.

Після отримання від спільників пакету підроблених документів, він передав їх Спеціалізованому антикорупційному департаменту Вищого суду у місті Ніш Республіки Сербія.

ВІДЕО ДНЯ

Зазначається, що у взаємодії з сербськими правоохоронними органами в рамках міжнародно-правового співробітництва слідчі ДБР та прокурори Офісу генпрокурора довели факт підробки цих документів та передали їх сербському суду.

Довідково: Наумов очолював Головне управління внутрішньої безпеки СБУ з літа 2019 року до липня 2021 року. 2020 року президент Зеленський присвоїв йому звання бригадного генерала.

Раніше Наумов працював у Генпрокуратурі та Державному агентстві з управління Чорнобильською зоною відчуження. На своїй посаді начальник управління внутрішньої безпеки СБУ відповідав за контроль самих СБУшників, щоб ті не йшли на корупцію. Інформація про роботу цього підрозділу – секретна.

Журналіст Юрій Бутусов називав Наумова "правою рукою" і другом глави СБУ Івана Баканова. Деякі джерела УП ідентифікували його заледве не як "гаманець" Баканова.

Передісторія:

  • Наумов виїхав з України за кілька годин до початку широкомасштабного вторгнення російських військ у ніч проти 24 лютого. Свою родину він евакуював з країни кількома тижнями раніше. Українські правоохоронці порушили проти нього кримінальне провадження за підозрою в держзраді, а також провели обшуки наприкінці березня в його квартирах в елітних житлових комплексах Києва.
  • У червні 2022 року "Українська правда" дізналася від своїх джерел, що на кордоні Сербії Наумова затримали за підозрою у відмиванні коштів. Він їхав до Північної Македонії. В автомобілі знайшли заховані багато валюти і два смарагди. Наумова затримала місцева поліція.
  • На початку 2024 року апеляційний суд у Сербії скасував вирок першої інстанції щодо засудження Наумова до року позбавлення волі за відмивання грошей, і справу повернули до суду.
  • Нацагентство із запобігання корупції промоніторило спосіб життя колишнього начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ, генерала Андрія Наумова і виявило ознаки корупції на понад 32,7 млн грн.

Читайте також: "Мене зіштовхували із Зеленським лобами". СБУшник-втікач Нескоромний і його кум Расюк про "замах на праву руку Баканова"

Таємні матеріали СБУ: Хто замовив напад на "праву руку" Баканова і до чого тут брат Єрмака

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: