Зеленський закликав союзників вплинути на позицію США щодо України в НАТО

Марія Ємець, Катерина Тищенко — Субота, 1 червня 2024, 20:03

Президент Володимир Зеленський вважає, що низка союзників України, які підтримують запрошення України до членства в НАТО, можуть схилити до цього Сполучені Штати.

Джерело: Зеленський в інтерв’ю The Guardian, пише "Європейська правда"

Деталі: Зеленський зазначив, що якісь рішення щодо України є "рішенням усіх", і деякі столиці вже виступають за запрошення України. 

Пряма мова: "Британія підтримує нас у НАТО. Сполучені Штати сумніваються – вони бояться якоїсь ескалації. Але тут не можна сказати, що "США бояться ескалації, а всі інші країни підтримують Україну" – так не можна підходити до питання.

Якщо всі дійсно нас підтримують, я думаю, всім буде достатньо сил, розуму і впливу, щоби спілкуватись зі Сполученими Штатами, щоб змінити їхню думку, змінити їхній підхід. Важливо, щоб не тільки Україна піднімала питання НАТО". 

Більше деталей: Зеленський провів паралелі між цією темою і дискусією про інші складні для союзників рішення, як то удари по території Росії західною зброєю, на які США врешті дали згоду. 

"Спочатку треба було подивитись, що захоплена частина Харкова (Харківської області – ред.), а потім вже дати дозвіл бити по скупченню їхніх військ уздовж кордонів. Треба в нас більше вірити", – додав він. 

Передісторія:

  • Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що саміт НАТО у Вашингтоні в липні повинен забезпечити "прокладання мосту" до членства України в Альянсі.
  • Перед тим посол США при НАТО заявила, що на зустрічі лідерів Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні будуть важливі зміни формулювань щодо перспективи членства України у НАТО. Вона повідомила, що в НАТО дійшли згоди про необхідність дати політичний сигнал щодо наближення України до Альянсу.