Збір на купівлю комплексу важкого дрону для 48 ОШБ

Росія утримує в полоні 31 українського журналіста – правозахисники

Четвер, 30 травня 2024, 18:46
Росія утримує в полоні 31 українського журналіста – правозахисники
фото Getty Images

Україні наразі відомо про 31 викраденого ворогом українського журналіста, які перебувають у полоні на території Росії.

Джерело: виконавча директорка ГО "Медійна ініціатива за права людини" Тетяна Катриченко на пресконференції 30 травня, цитує "Укрінформ"

Пряма мова: "Станом на сьогодні медійна ініціатива за права людини встановила 31 медійника, викраденого Росією на окупованих територіях України. У багатьох випадках доля цих людей залишається невідомою. Інформацію про їхнє місце перебування і стан здоров'я не можуть отримати ані рідні, ані правозахисники".

Реклама:

Деталі: Катриченко додала, що організація вивчає факти затримання цивільних громадян України на окупованих територіях, зокрема і журналістів.

За даними ГО "Медійна ініціатива за права людини", наразі в російських в'язницях перебувають: Азіз Азіров, Ернес Аметов, Осман Аріфмеметов, Марлен Асанов, Асан Ахтемов, Ремзі Бекіров, Олексій Бессарабов, Максим Буткевич, Владислав Гершон, Анастасія Глуховська, Ірина Данилович, Наріман Джелял, Владислав Єсипенко, Тимур Ібрагімов, Євген Ільченко, Георгій Левченко, Ірина Левченко, Олександр Малишев, Сервер Мустафаєв, Рустем Османов, Геннадій Осьмак, Вікторія Рощина, Максим Рупчов, Сейран Салієв, Яна Суворова, Амет Сулейманов, Руслан Сулейманов, Вілен Темер'янов, Дмитро Хилюк, Сергій Цигіпа, Рустем Шейхалієв, Дмитро Штибликов.

Активістка підкреслила, що Російська Федерація утримує таких осіб у жахливих умовах, у одиночних камерах, катує, до них не допускають представників міжнародних гуманітарних місій, юристів, та ігнорують право на зв‘язок з рідними.

ВІДЕО ДНЯ

Катриченко наголосила, що досі немає чітких відомостей про журналіста інформагентства УНІАН Дмитра Хилюка, якого окупаційні війська викрали 3 березня 2022 року біля власного будинку в селі Козаровичі на Київщині.

Його вивезли через територію Білорусі в Новозибків Брянської області, куди вивезли переважно більшість громадян, які були затримані на території Київської області під час окупації. Довгий час РФ не підтверджувала затримання Дмитра і сотень таких же осіб з Київської області.

Перший секретар Національної спілки журналістів України Ліна Кущ розповіла, що нещодавно було отримано інформацію щодо української журналістки Вікторії Рощиної.

"Батьку Вікторії міністерство оборони РФ підтвердило, що журналістка наразі перебуває на території Росії, а також те, що вона ув’язнена", – наголосила вона.

За її словами, нещодавно проходили щорічні збори Європейської федерації журналістів, де Національна спілка журналістів України запропонувала загальну заяву на підтримку полонених українських журналістів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: