Екскомандувач Сухопутних сил США в Європі: Удари по цивільних у Харкові підштовхують США дозволити бити по Росії

Олена Івашків — Вівторок, 28 травня 2024, 00:28

Удари Росії по цивільних об'єктах і зокрема смертоносний обстріл Росією торговельного центру "Епіцентр" в Харкові, що відбувся в суботу, підштовхують США до того, щоб знизити стандарти для застосування американської зброї проти цілей на території Росії.

Джерело: колишній командувач Сухопутних сил США в Європі Марк Гертлінг в інтерв'ю CNN, "Голос Америки"

Пряма мова: З огляду на удари Росії по цивільних, "ми, можливо, побачимо зниження стандартів для застосування цієї зброї проти конкретних російських цілей", припускає експерт, коментуючи удари Росії по харківському "Епіцентру".

Деталі: Гертлінг каже, що всередині адміністрації Байдена тривають значні дискусії щодо того, чи має Україна застосовувати американську зброю для ударів по території Росії, і зауважує, що існують потужні політичні та військові аргументи, щоб цього не робити. Зокрема, дозволивши Україні застосовувати американську зброю по цілях в Росії, США мають бути готовими відповісти на потужну кампанію російського лідера Путіна, який стане активно стверджувати, що США нападають на Росію буцімто з використанням "українських проксі сил".

Передісторія:

  • Спікер Палати представників США Майк Джонсон вважає, що Штати мають дозволити Україні вести війну "так, як вона вважає за потрібне", коментуючи прохання Києва дозволити удари американською зброєю по території Росії.
  • Раніше комітет з розвідки Палати представників США оприлюднив звернення групи конгресменів від обох партій до міністра оборони Ллойда Остіна з закликом пришвидшити постачання озброєнь Україні та дозволити Україні атакувати цілі в Росії.
  • Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю Reuters підтвердив, що Україна веде переговори з міжнародними партнерами про можливість завдавати ударів їхньою зброєю по цілях на території Росії.
  • 25 травня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав союзників НАТО, які постачають зброю Україні, скасувати заборону на її використання для ураження військових об'єктів у Росії.