Глава Єврокомісії закликала купувати зброю для України за прибутки від росактивів

Середа, 28 лютого 2024, 12:22

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн закликає використати прибутки від заморожених російських активів для закупівлі зброї для України.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на заяву фон дер Ляєн в Європарламенті

Пряма мова президентки Єврокомісії: "Не може бути сильнішого символу і кращого застосування для цих грошей, ніж зробити Україну і всю Європу безпечнішим місцем для життя. Це все стосується того, щоб зробити Європу відповідальною за власну безпеку. Без чи з підтримкою наших партнерів ми не можемо дозволити Росії перемогти".

Деталі: Видання наголошує, що ідея використання заморожених російських активів для підтримки України останнім часом набирає обертів на фоні того, що подальше фінансування Києва стає все менш визначеним.

Раніше з закликом терміново знайти шлях використати суверенні російські активи, заморожені на території держав-учасниць "Групи семи", і скерувати їх на допомогу Україні виступила міністерка фінансів США Джанет Єллен.

Лідери "Групи семи" за підсумком саміту 24 лютого підтвердили, що триматимуть знерухомленими активи російського Центробанку у своїх юрисдикціях до завершення повномасштабної війни Росії проти України.

Читайте також: Виклики конфіскації: що допоможе Україні добитися передачі російських активів

Передісторія:

  • Рада Європейського Союзу 12 лютого ухвалила рішення, яке наближає створення механізму з використання надприбутків заморожених російських активів на території ЄС на користь України.