Зеленський заявив, що тези про його нелегітимність із травня проплачує Росія

Неділя, 25 лютого 2024, 18:22

Володимир Зеленський заявив, що за розмовами про його нелегітимність на посаді президента України після травня 2024 року стоїть Кремль, який проплачує цю кампанію. 

Джерело: президент на пресконференції після конференції топчиновників "Україна. Рік 2024" 25 лютого

Пряма мова: "Щодо легітимності (яку Зеленський нібито втратить на початку травня цього року – ред.) – це не думка західних партнерів або когось всередині України, це наратив і програма Російської Федерації. Відповідні документи всі розвідки "Сімки" (G7) мають. Для всіх, в принципі, зрозуміло, що це програма росіян. Всі проти цього, абсолютно всі (щоб вважати Зеленського нелегітимним на тлі війни – ред.)". 

Деталі: Український лідер зазначив, що президент Франції Емманюель Макрон першим із "Великої сімки" відвідає Україну – і його можна буде запитати, що він думає про легітимність Володимира Зеленського після травня, коли перша каденція на посаді президента мала б завершитися. 

За словами президента України, дехто з лідерів "Групи семи" навіть говорить йому прізвища тих, хто всередині України піднімає цей наратив. 

Пряма мова: "Погана ідея. Я до цього ставлюся як до зрадницької позиції до України. Це конкретна програма – є документи, які це підтверджують: це програма Російської Федерації. Я знаю, що у деяких журналістів Сполучених Штатів також є ці документи.

У документі є навіть гроші, суми, які передбачені тим чи іншим інституціям, щоб цю тему піднімати. Не скажу (хто). Бачив".

Нагадаємо: Попередні вибори президента України відбулися в травні 2019 року, тоді державу очолив Володимир Зеленський. Його каденція мала б тривати 5 років. Однак під час війни вибори не проводяться, а на посаді залишається чинний президент.

У США лунали думки, що попри війну вибори в Україні мали б відбутися, однак Зеленський заявив, що для цього потрібно внести зміни до законодавства, виділити кошти, а також гарантувати безпеку виборців та можливість для військових голосувати в умовах воєнних дій.