Зеленський закликав партнерів створити правову базу для передачі Україні активів РФ

Субота, 6 січня 2024, 16:06

Президент Володимир Зеленський закликає партнерів створити правову базу для використання заморожених російських активів для підтримки України.

Джерело: Зеленський у Twitter (X)

Дослівно: "Рішення про використання заморожених російських активів для підтримки України буде цілком справедливою та законною відповіддю на агресію Росії проти України. Це буде правильний сигнал усім потенційним агресорам у світі: напад на іншу державу не приносить дивідендів, агресор змушений зрештою платити.

Я закликаю партнерів швидко рухатися до створення відповідної правової бази. Цього року ми маємо досягти відчутного прогресу в питанні використання заморожених російських активів на користь України. На шляху до цієї мети ми твердо покладаємося на лідерство "Групи семи"".

Деталі: Президент нагадав, що заморожені російські активи за кордоном становлять приблизно 300 мільярдів доларів. На його переконання, ці активи мають бути використані на підтримку України.

"Це історична можливість змусити державу-терориста заплатити за свій терор. Російським елітам і керівництву байдуже до людських життів, але понад усе не байдуже до грошей. Втрата активів буде для них найболючішою втратою. Вони відчують справжню силу міжнародної спільноти і побачать, що світ сильніший за терор", – додав Зеленський.

Передісторія:

  • Раніше повідомляли, що адміністрація президента США Джо Байдена активізувала зусилля з конфіскації близько 300 мільярдів доларів суверенних російських активів, заморожених на території західних країн.
  • Європейська комісія 12 грудня затвердила пропозицію законодавчого акта про використання для відновлення України доходів від заморожених російських активів, яку 14 грудня взяла до відома Європейська рада.
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 2 січня заявив про прогрес у питанні конфіскації російських активів на користь України й висловив сподівання, що протягом 2024 року вдасться схвалити єдині правові рамки для цього.

Читайте також: Як стягнути компенсацію збитків з РФ: виклики для України та Заходу.