Камишін розказав про "гібридні" системи ППО, які працюють в Україні

Середа, 27 грудня 2023, 20:16

Україна разом із США розробила п'ять проектів швидких "гібридних" рішень, які дозволять значно посилити українське ППО.

Джерело: глава Мінстратегпрому Олександр Камишін на пресконференції

Пряма мова Камишіна: "Головна перевага таких рішено - швидкість. Розробка нового комплексу ППО - це 3-4 роки. А ми отримуємо готові продуки уже.

Є різні проекти, і малої, і середньої, і навіть великої дальності. Ми не хочемо конкурувати із нашими партнерами, ми навпаки створюємо новий ринок, куди вони раніше не могли зайти. Ми отримуємо швидке посилення ППО, а вони - можливість інтегрувати свої системи на нові ринки".

Деталі: За словами міністра, суть усіх проектів під спільним брендом FrankenSAM полягає в інтеграції частин західних комплексів ППО у старі радянські системи, яких багато на озброєнні ЗСУ.

Є проекти, де на старі радянські пускові установки просто ставлять контейнери з американськими ракетами, є рішення, де цілі американські пускові установки інтегрують  в загальний комплекс ППО типу С-300.

Міністр зазначив, що перші комплекси уже працюють в Україні, наступні будуть щомісяця прибувати і зміцнювати ППО.

Що було раніше: На початку грудня Білий дім повідомив, що Україна і США підписали заяву про наміри щодо спільного виробництва та обміну технічною інформацією, яка буде спрямована на задоволення нагальних оперативних потреб ЗСУ, в тому числі у сфері систем протиповітряної оборони, ремонту та технічного обслуговування, а також виробництва критично важливих боєприпасів.

Зокрема, Пентагон надав Україні технологічні дані для початку виробництва гібридних засобів ППО FrankenSAM. Це дозволить модернізувати наявні в Україні системи протиповітряної оборони, зокрема і радянського виробництва, та їхню інтеграцію з певними західними боєприпасами.