Український експорт: вікно відкривається?

За Трампа у Білому домі зникла папка з секретними документами про втручання Росії у вибори – CNN

Субота, 16 грудня 2023, 01:35
За Трампа у Білому домі зникла папка з секретними документами про втручання Росії у вибори – CNN
Фото ілюстраційне pixabay

У Білому дому наприкінці президентства Дональда Трампа зникла папка, що містила секретну інформацію про втручання Росії у вибори.

Джерело: CNN з посиланням на людей, обізнаних з цією справою

Деталі: Зникнення документів викликало занепокоєння серед співробітників розвідки, що секрети, які ретельно охороняються, та стосуються національної безпеки США та їхніх союзників, можуть бути розкриті.

Реклама:

Представники розвідки поінформували лідерів Комітету з розвідки Сенату минулого року про зниклі матеріали та зусилля уряду їх повернути.

Більше ніж два роки після того, як Трамп залишив свій пост, документи не знайшли.

У папці були необроблені розвіддані, зібрані США та їхніми союзниками по НАТО щодо росіян і російських агентів, включно з джерелами та методами. Дані стосувалися  того, що президент Росії Володимир Путін намагався допомогти Трампу перемогти на виборах 2016 року, повідомляють джерела CNN.

ВІДЕО ДНЯ

Востаннє папку бачили в Білому домі під час останніх днів перебування Трампа на посаді. Колишній президент наказав доставити її туди, щоб розсекретити безліч документів, пов’язаних із розслідуванням ФБР у Росії. Під опікою тодішнього керівника апарату Білого дому Марка Медоуза підшивку перевірили помічники республіканців, які працювали над редагуванням найбільш конфіденційної інформації, щоб її можна було розсекретити та оприлюднити.

За день до відходу з посади Трамп видав наказ про розсекречення більшості вмісту папки, що спричинило хвилю активності в останні 48 годин його президентства. Кілька копій відредагованої папки було створено в Білому домі з планами розповсюдити їх по всьому Вашингтону серед республіканців у Конгресі та правих журналістів.

Натомість копії, що спочатку розіслали, були швидко вилучені за вказівкою юристів Білого дому, які вимагали додаткових редакцій.

За кілька хвилин до інавгурації Джо Байдена Медоуз помчав до Міністерства юстиції, щоб передати відредаговану копію для останнього перегляду. Через багато років Міністерство юстиції досі не оприлюднило всі документи, незважаючи на розпорядження Трампа про розсекречення. Додаткові копії з різним рівнем редагування потрапили до Національного архіву.

Але невідредагована версія підшивки, що містить секретні необроблені дані розвідки, зникла під час хаотичних останніх годин Білого дому Трампа. 

Цієї папки не було серед секретних речей, знайдених під час минулочного обшукуна курорті Мар-а-Лаго Трампа.

Кессіді Хатчінсон, одна із головних помічників Медоуза, дала свідчення Конгресу та написала у своїх мемуарах, що, на її думку, Медоуз забрав додому невідредаговану версію папки. Вона сказала, що папка зберігалася в сейфі Медоуза і що вона бачила, як він пішов з нею з Білого дому.

Адвокат Медоуза, однак, рішуче заперечує, що Медоуз неправильно поводився з будь-якою секретною інформацією в Білому домі.

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: