У Росії намагаються перезапустити аеропорт Краснодара, закритий від початку війни

П'ятниця, 15 грудня 2023, 15:10

У Росії сподіваються відновити польоти з Краснодара: 15 грудня місцевий аеропорт, закритий 24 лютого 2022 року, прийняв перший від початку повномасштабного вторгнення в Україну цивільний рейс – поки технічний.

Джерело: російське агентство "Интерфакс", проєкт "Крим.Реалії

Пряма мова керуючого директора аеропорту Краснодара Дмитра Кириченка: "Сьогодні аеропорт проводить тренування технічного рейсу, всі служби працюють у штатному режимі. Ми готові до можливого відновлення польотів в аеропорт, очікуємо рішення авіаційної влади".

Деталі: Кириченко не назвав можливу дату відкриття аеропорту, припустивши, що будуть проведені додаткові технічні польоти.

У п'ятницю в Краснодарі сів літак авіакомпанії "Азимут", що здійснював техрейс із Мінеральних Вод.

У Росавіації уточнили, що тестовий рейс без пасажирів запланувала робоча група з питань забезпечення безпеки регулярних польотів цивільних повітряних суден. Політ необхідний для перевірки всіх аспектів взаємодії диспетчерських і аеропортових служб.

"Тестовий політ літака до столиці Кубані дасть змогу дати оцінку готовності диспетчерських, аеродромних і спеціальних служб до обслуговування в аеропорту Краснодара пасажирських рейсів. Для остаточного ухвалення рішення їхню роботу буде досконально проаналізовано", – заявив голова Росавіації Дмитро Ядров.

За оцінкою Росавіації, інфраструктура аеропорту підтримується в робочому стані, на це було виділено субсидії.

З початку повномасштабного вторгнення аеропорт Краснодарського краю РФ приймає військові літаки. Аналогічна ситуація у Сімферополі (окупований Крим): закритий для пасажирських рейсів аеропорт використовують як транспортний хаб для доставки військових вантажів.

У Росії через війну проти України не працюють аеропорти Анапи, Бєлгорода, Брянська, Воронежа, Геленджика, Курська, Липецька, Ростова-на-Дону та Елісти. У Південному федеральному окрузі РФ працює лише аеропорт Сочі. 

Передісторія:

  • 13 грудня в адміністрації Краснодарського краю РФ заявили, що аеропорт Краснодара може відновити роботу після тестового рейсу 15 грудня. "Аерофлот" готовий почати з 4 щоденних рейсів Москва – Краснодар. Про можливість відновлення рейсів після новорічних свят повідомляла й авіакомпанія "Победа" ("Аерофлот").
  • Маріонетковий "глава Криму" Сергій Аксьонов на це заявив, що міжнародний аеропорт Сімферополя відкривати не планують із міркувань безпеки.
  • Російський диктатор Володимир Путін на "Прямій лінії" 14 грудня закликав як слід проаналізувати можливість відновлення роботи аеропорту Краснодара. Головним критерієм для ухвалення рішення він назвав безпеку пасажирів.