CNN: Байден підпише законопроект про фінансування, якщо його прийме Сенат

Середа, 15 листопада 2023, 02:15

Президент Джо Байден готовий підписати схвалений Палатою представників законопроект про державне фінансування, якщо його прийме Сенат. 

Джерело: CNN з посиланням на неназваного представника Білого дому

Пряма мова представника Білого дому: "Якщо це ухвалить Сенат, президент підпише резолюцію, яка зберігає поточні рівні фінансування та не містить шкідливих політичних факторів". 

Деталі: Окрім гострої боротьби за державне фінансування, чиновник також закликав республіканців Палати представників відмовитися від "екстремальних, партійних законопроектів про асигнування" та працювати з демократами над законопроектами про асигнування на весь рік. 

Чиновник також закликав Конгрес ухвалити фінансування для Ізраїлю, України та безпеки кордонів.

Передісторія:

  • Як відомо, президент США Джо Байден намагається переконати Конгрес США підтримати допомогу як Україні, так і Ізраїлю, і затвердити новий пакет допомоги обсягом 106 мільярдів доларів, що включає більш ніж 61 мільярд доларів фінансування на допомогу Україні. 
  • Але новий спікер Палати представників США Майк Джонсон наполягає, щоб пакети допомоги Україні та Ізраїлю розглядались Конгресом окремо, а "український" пакет розглядався разом із асигнуваннями на безпеку кордону з Мексикою. 
  • Білий дім і Сенат розкритикували і відхилили проєкт Джонсона щодо тимчасового продовження фінансування з різними термінами для різних державних структур.
  • 14 листопада радник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що без затвердження нового масштабного пакета допомоги Україні в Конгресі можливості США зменшуються з кожним тижнем.
  • 14 листопада Палата представників США схвалила проект про двоетапне тимчасове фінансування уряду без виділення коштів на допомогу Україні та Ізраїлю.