Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна поки не отримала списки загиблих в Оленівці воїнів – Лубінець

Субота, 30 липня 2022, 13:53
Україна поки не отримала списки загиблих в Оленівці воїнів – Лубінець
Дмитро Лубінець. Фото з Facebook

Станом на ранок 30 липня Україна не отримала списки загиблих в Оленівці військовополонених.

Джерело: уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі телемарафону новин, Патронатна служба Азову, Медуза

Пряма мова Лубінця: "Я запросив цю інформацію. Поки що ми не отримали списки. А я знаю, що у російської сторони вони є, але на даний час ми їх не отримали".

Реклама:

Деталі: За словами омбудсмена, він, зокрема, запросив інформацію щодо повернення тіл загиблих.

Водночас він додав, що родичам найперше треба звертатись до Червоного Хреста, бо інформацію щодо конкретного полоненого передають лише рідним.

Пряма мова Лубінця: "Мені можуть дати загальні цифри, тобто, яка кількість трималась в тому місці, яка кількість загиблих, яка кількість поранених. Приблизні цифри ми вже зараз розуміємо. А хто конкретно був, цю інформацію мені не надає Міжнародний комітет Червоного Хреста, він надає її родичам конкретного військовослужбовця".  

ВІДЕО ДНЯ

Деталі: На питання, чи збігається інформація, яку має Україна, про кількість загиблих в Оленівці з тими даними, які оприлюднюють окупанти (про 53 загиблих – ред.), омбудсмен зазначив, що дані збігаються, але не повністю, а щодо поранених приблизно збігаються.

Лубінець також зазначив, що раніше вже не раз проходили обміни з російською стороною і військовополонених, і загиблими, але після подій в Оленівці будуть прийматися рішення, як діяти далі.

Уповноважений з прав людини підкреслив, що обмінний фонд в України є.

Що було раніше: 30 липня російські ЗМІ виклали списки прізвищ поранених та загиблих внаслідок терористичних дій в Оленівці. Згідно з даними окупантів, у списку загиблих – 50 прізвищ, у списку поранених – 73.

Патронатна служба Азову повідомила, що не може підтвердити чи спростувати ці повідомлення та перевіряє їх на достовірність.

Там також зазначили, що імена поранених та загиблих в Оленівці повідомляють родинам в індивідуальному порядку.  

Передісторія:

  • 29 липня російські медіа повідомили про обстріл колонії в Оленівці на Донеччині, де утримувалися українські полонені. Пропагандисти стверджували, що є щонайменше 53 загиблих. Генштаб України спростував звинувачення РФ, що удар нанесли ЗСУ. За інформацією Генштабу, росіяни намагалися приховати катування і вбивства полонених.
  • У розвідці вважають, що вбивство українських полонених в Оленівці на Донеччині організували найманці ПВК "Вагнера" за особистою вказівкою Євгена Пригожина, не узгодивши це з керівництвом Міноборони Росії.
  • СБУ перехопила телефонні розмови, в яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні у вибуху в колонії окупованої Оленівки, внаслідок якого загинули щонайменше 53 українських полонених.
  • Українські захисники опублікували спільну заяву і вимагають, аби ООН та МКЧХ, які виступали гарантами життя та здоров'я українських бійців, направили своїх представників в колонію, де росіяни утримують захисників. У Червоному хресті заявили, що подали запит і намагатимуться дістатися до обстріляної колонії в Оленівці, де загинули українські військовополонені.
  • Інститут вивчення війни (ISW), реагуючи на вбивство українських військовополонених у Оленівці, зазначає, що пошкодження від пожежі не притаманні принципу роботи HIMARS.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...