Помпео перед візитом до Києва роздратовано кричав "Думаєте, американцям не байдужа Україна?"

Субота, 25 січня 2020, 11:08

Перед запланованим на 30 січня офіційним візитом до Києва держсекретар США Майк Помпео нецензурно вилаявся на журналістку американського видання NPR Мері Келлі через запитання про звільнення екс-посла США в Україні Марі Йованович та висловив припущення, що Україна американцям "байдужа".

Джерело: NRP, "Голос Америки"

Деталі: В ході інтерв'ю у п'ятницю Помпео заявив, що політика Держдепу США щодо України за весь час його перебування на посаді  "була дуже прозорою" і відмовився коментувати закиди щодо нездатності департаменту "рішучіше захищати Йованович від політичних атак".

Також Помпео заявив, що повівся "правильно" у ситуації з Йованович і захищав усіх співробітників Держдепу та відкинув припущення про те, що існує тіньова зовнішня політика щодо України.

Після запитань про Україну інтерв'ю завершилося, після чого Мері Келлі мала приватну розмову з Помпео "офф зе рекордз"  в окремій кімнаті.

За словами журналістки, при цьому Помпео висловлював своє невдоволення тим, що його запитують про Україну, використовував лайку та запитав: "Як ви думаєте, чи американцям не байдужа Україна?". 

Дослівно: "Він кричав на мене приблизно стільки ж, скільки тривало саме інтерв'ю. Йому не сподобалось, що його питали про Україну. Він запитав: "Ви думаєте американцям не байдужа Україна?".

"Він використав слово, що починається з літери F**, у цьому реченні та багатьох інших. Він запитав, чи можу я знайти Україну на мапі. Я відповіла, що так, і він сказав помічникам, щоб принесли мапу світу без написів. Я показала на мапі Україну".

"Він прибрав мапу. Він заявив "люди про це почують", - заявила журналістка NPR. 

Читайте також:

"Зніміть дуру Йованович": оприлюднене листування Луценка та Зе-команди з помічником Джуліані

Що передувало: 

Раніше Лев Парнас - соратник особистого адвоката Трампа Руді Джуліані - оприлюднив документи, що вказують, що за Йованович могли стежити та погрожувати їй незадовго до того, як її було відкликано з посади у Києві. 

Помпео заявив, що не чув про ці звинувачення, вважає, що вони виявляться помилковими, але зобов'язаний оцінити та розслідувати цю справу. 

Звинувачення, якщо вони правдиві, є центральним у розслідуванні щодо імпічменту Трампа, якого звинувачують у тому, що він зловживав владою президента, тиснучи на Україну, щоб та розслідувала діяльність його конкурента Джо Байдена, і використовував військову допомогу країні як важіль.

Національна поліція України відкрила справу про можливе порушення таємниці телефонних розмов і незаконне збирання конфіденційної інформації колишнього посла США в Україні Марі Йованович.

Раніше стало відомо, що старший радник Помпео - кар'єрний дипломат Майкл Маккінлі - подав у відставку на тлі зростаючого незадоволення та погіршення атмосфери всередині Держдепартаменту з приводу того, що сприймається як неспроможність Помпео підтримати персонал, вплутаний в скандал з Україною.

Занепокоєння Маккінлі було особливо великим стосовно експосла США в Україні Марі Йованович, яку Помпео відкликав, коли ЗМІ звинуватили її у нелояльності.  

Нагадаємо, 

  • 30 січня Держсекретар США Майк Помпео прибуде до Києва  в межах запланованої поїздки до п'ятьох країн - України, Білорусі, Узбекистану, Казахстану та Великої Британії. 
  • Передбачається, що Помпео зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським, главою МЗС Вадимом Пристайком та главою Міноборони Андрієм Загороднюком. 
  • Нинішній візит Помпео має відбутися замість запланованого та скасованого візиту, що мав відбутися 3 січня.