АТОвець заявив, що йому пропонували "взяти на себе" справу Шеремета

Понеділок, 9 грудня 2019, 18:13
АТОвець заявив, що йому пропонували взяти на себе справу Шеремета

Учасник АТО Владислав Грищенко, підозрюваний у замаху на вбивство в Івано-Франківській області, заявив, що слідство пропонувало йому визнати себе винним у справі вбивства журналіста Павла Шеремета.

Джерело: промова Грищенка у Печерському райсуді Києва, коментар адвоката "Українській правді"

Пряма мова: "До мене прийшла ця особа, слідчий чи хто, і він не сказав, по якій справі він прийшов. Він тільки прийшов і подав мені отакий красивий листочок, де були дуже чітко 4 фотографії. На одному був Шеремет, якого взорвали, на другому був Жуков, Шаповал (розвідник Максим Шаповал – УП), журналістка і місце вибуху на Чонгарі, коли електроенергію в Крим не постачали.

І знаєте, що мені сказали? Мені сказали, бери одну зі справ на себе, і твоя дружина виходить (з-під арешту – УП)".

Деталі: Таку заяву ветеран зробив під час засідання суду, який продовжив терміни розслідування у справі про замах на вбивство на Івано-Франківщині до 16 лютого 2020 року. Водночас, Грищенко не уточнив, яку саме журналістку мав на увазі та хто такий Жуков.

Коментар адвоката Віталія Ковальчука: "З приводу Жукова: припускаємо, що це помилився він, переплутав прізвище Шаповала. А деталей щодо журналістки – ніхто не знає, про що йде мова. Хто – не знаємо.

Ми обговорювали сьогодні зранку це, він озвучив, що на нього здійснюється тиск. І ми порадили це озвучити безпосередньо на адресу суду".

Деталі: Грищенко попросив, щоб до матеріалів справи долучили відео з кабінету, де він розмовляв зі слідчим.

АТОвець також стверджує, що крім слідчого до нього приходили інші правоохоронці "у званні полковник і майор", які теж пропонували йому взяти на себе провину у резонансних справах.

Адвокат Грищенка повідомив, що планує подавати до Державного бюро розслідувань заяву про злочин – зловживання владою та тиск з боку працівників Національної поліції.

Дружина Грищенка Інна, теж підозрювана в Івано-Франківській справі, заявила в суді, що її тримають під вартою для тиску на чоловіка.

"Українська правда" звернулась по коментар до старшого групи слідчих у справі Грищенків Василя Бирка та слідчого Нацполіції, який представляв слідство у суді.

Що було раніше: У кінці листопада суди продовжили арешт Інні та Владиславу Грищенкам. Офіційно їх підозрюють у готуванні на вбивства, яке так і не відбулось. Водночас, за даними УП, подружжя також фігурує у розслідуванні вбивства одного з керівників "Української правди" Павла Шеремета.

Сама Інна Грищенко раніше говорила, що її чоловікові "шиють" справу Шеремета.

Знати більше: Буча та Пума. Як арешт добровольців може бути пов'язаний зі справою Шеремета

Передісторія:

  • Учасника бойових дій на Донбасі Владислава Грищенка затримали 24 вересня, його дружину Інну – 5 листопада. Обох суд узяв під варту на час розслідування невдалого замаху на вбивство Михайла Чекурака в Косові (Івано-Франківська область). Чекурак перебуває під судом у справі про розбій.
  • Наприкінці жовтня розслідування справи Грищенків передали з Івано-Франківської області в Головне управління Національної поліцїї.
  • На початку листопада УП дізналась, що слідство може пов’язувати Грищенків з убивством журналіста Павла Шеремета, який загинув від вибуху автомобіля у Києві 20 липня 2016 року. Офіційно ця підозра ніде не звучить.
  • Сама Інна Грищенко після арешту її чоловіка заявляла, що на нього "вішають" не лише замах на вбивство у Косові, але й убивство Павла Шеремета.

Соня Лукашова, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News