Підозрювана у справі Шеремета каже, що не вбивала і навіть не знала, хто це

П'ятниця, 13 грудня 2019, 17:13
Підозрювана у справі Шеремета каже, що не вбивала і навіть не знала, хто це

Волонтерка та лікарка Юлія Кузьменко, яку підозрюють у вбивстві журналіста Павла Шеремета, заперечує свою причетність та вважає хибними результати експертиз у справі.

Джерело: промова Кузьменко у суді

Пряма мова: "Вчорашній день, напевно, почався звичайно. Я була на роботі, у мене було 3 дитини в операційній. Найнеприємніше – це зараз постфактум розуміти, що коли я ще перебувала в операційній, в цей момент уже готувався брифінг. Я вже стала вбивцею.

Шеремет. Я вперше про Шеремета почула у день, по-моєму, його вбивства. Я сиділа на роботі, відкрила facebook, прочитала, що вбили Шеремета. Я тоді ще полізла читати, хто це.

"Я не знаю, як закінчиться моє життя, але вчора закінчили мою кар'єру. У мене тисячі пацієнтів… Що повинні думати батьки дітей, яких я оперувала, що хірург був вбивця? Кому вони віддавали своїх дітей? "

Деталі: Кузьменко розкритикувала експертизи, за якими слідчі встановили її нібито причетність. Зокрема, жінка обурилась, що опис її та вбивці склали і співставили за нечіткими записами відеокамер.

Підозрювана зазначила, що "навіть в 19 столітті система антропометрії складалася з дуже багатьох показників".

Коментуючи іншу експертизу, яка порівняла ходу Кузьменко та вбивці на записах, підозрювана сказала, що хода може змінюватись, якщо людина несе щось важке.

На думку Кузьменко, вибухівка МОН-50, яку несла вбивця Шеремета, важить близько 5 кілограм. Тому, на думку підозрюваної, неправильно було порівнювати ходу вбивці з кадрами, де Кузьменко не несла тяжких сумок.

Водночас, волонтерка каже, що в день убивства була на роботі. Хоча того дня вона виклала у facebook фото, написавши у коментарях, що перебуває у відпустці.

 

Знати більше: Що відомо про людей, яких підозрюють у причетності до вбивства Шеремета

Позиція "Української правди" щодо результатів розслідування МВС справи Павла Шеремета

Передісторія:

  • Один із керівників "Української правди" Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.
  • У травні 2017 року "Слідство.Інфо" оприлюднило фільм "Вбивство Павла", зроблений із представниками міжнародної мережі журналістів-розслідувачів OCCRP. У ньому були нові деталі, пропущені слідством, – зокрема, виявлені за допомогою записів із камер відеоспостереження.
  • Восени 2019 року слідство затримало Владислава та Інну Грищенків (чоловіка "Бучу", – 24 вересня на Волині, дружину "Пуму" – 5 листопада у Києві). Вони проходили у справі про невдалий замах в Івано-Франківській області на бізнесмена. Подружжя також фігурує у справі вбивства Шеремета.
  • Владислав Грищенко заявляв, що слідство пропонувало йому визнати себе винним у справі вбивства журналіста Павла Шеремета.
  • 12 грудня правоохоронці повідомили, що підозрюють у справі Шеремета щонайменше п’ятьох людей: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікаря й волонтера Юлію Кузьменко ("Лісу"), музиканта й добровольця Андрія Антоненка, добровольців Владислава та Інну Грищенків ("Бучу" й "Пуму").
  • За версією правоохоронців, закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, Антоненко допомагав їй, а Дугарь фотографувала на мобільний камери відеоспостереження поблизу місця вбивства Шеремета.
  • У Кузьменко й інших фігурантів пройшли обшуки.
  • Слідство вважає основним мотивом убивства журналіста Шеремета дестабілізацію ситуації в Україні.
  • Судячи з підозри Кузьменко, слідство вважає Антоненка організатором убивства Шеремета: нібито він, "захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи величність арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної належності, прагнучи зробити свої погляди об'єктом уваги громадськості", намагався вбивством привернути увагу до таких поглядів.

Соня Лукашова, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування