У США відповіли голові КС: Закони проти незаконного збагачення у нас є

П'ятниця, 1 березня 2019, 18:20
У США відповіли голові КС: Закони проти незаконного збагачення у нас є
The Local Denmark

Сполучені Штати мають юридичні інструменти для боротьби з корупцією та незаконним збагаченням.

Про це в коментарі "Українській правді" заявив прес-аташе посольства США в Україні Рей Кастілло.

"США ратифікували конвенцію ООН проти корупції 30 жовтня 2006 року. І ми рішуче підтримуємо цілі конвенції і інструментарій, які вона надає", - розповів прес-аташе посольства США.

Рей Кастілло наголосив, що Сполучені Штати визнають незаконне збагачення.

"Ми використовуємо свідчення про незаконне збагачення як докази у наших кримінальних справах. І ми використовуємо незаконне збагачення як підставу для зняття корумпованих офіційних осіб з їхніх посад. Уряд США на усіх рівнях використовує цілу низку статутних документів, щоб боротися з корупцією і руйнівною атмосферою, яку вона породжує", - наголосив Кастілло.

Читайте також: Закриття 65 справ НАБУ і втрата траншу МВФ: наслідки рішення Конституційного суду

Більше про Конституційний суд читайте: Хто намагається встановити контроль над Конституцією

Нагадаємо:

  • 26 лютого Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення.
  • Суд вирішив, що положення статті не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. Зокрема, стаття про незаконне збагачення нібито зобов’язує самого підозрюваного довести законність його статків.
  • Голова Конституційного суду Станіслав Шевчук прокоментував рішення КС про скасування статті Кримінального кодексу щодо відповідальності за незаконне збагачення і заявив, що "у США також немає цієї статті".
  • За словами голови САП Назара Холодницького, тепер кримінальні справи за статтею про незаконне збагачення мають бути закриті постановою суду чи прокурора.
  • Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили у 2015 році. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.
  • Підозри за цією статтею повідомили екс-виконувачу обов'язків голови Державної фіскальної служби Мирославу Продану, міністру інфраструктури Володимиру Омеляну, екс-чиновнику Генпрокуратури Дмитру Сусу, екс-військовому прокурору сил АТО Костянтину Кулику.
  • Крім того, справи про можливе незаконне збагачення відкриті стосовно лідера Радикальної партії Олега Ляшка, заступника голови СБУ Павла Демчини.
  • Пізніше Порошенко подав новий законопроект про покарання за незаконне збагачення.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...