РПЦ звільнила з посади мінського священика за критику патріарха Кирила

Вівторок, 16 жовтня 2018, 16:13

Білоруський священик Олександр Шрамко, який раніше розкритикував в соцмережах патріарха Кирилу за небажання спілкуватися з православними, офіційно звільнений з посади клірика Свято-Михайлівського православного приходу в Мінську.

Як повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

Відзначається, що указом митрополита Мінського Шрамко почислений за штат Мінської єпархії без права служіння і носіння ієрейського хреста.

Також повідомляється, що через рік буде вирішено питання про те, чи залишать його в ієрейському (священичому) сані.

В указі йдеться про те, що Шрамко покараний "за порушення ієрейської присяги, клятвопорушення і систематичні публікації в ЗМІ повідомлень, які паплюжать Православну церкву і сіють в серцях людей ворожнечу і ненависть".

 

14 жовтня священик опублікував в Facebook пост з критикою патріарха Московського і всієї Русі.

За словами священика, Кирило виявив "демонстративне презирство" до мінських православних, не поспілкувавшись з ними у Свято-Духова кафедрального собору в Мінську.

"Ні, я розумію, звичайно, що мити ноги бомжам це напряг. Але ж є такі найпростіші речі, які не потребують ніякого подвигу. Навіть нічого не варті. Але цінуються високо", - написав Шрамко.

"Вони прийшли і будуть весь вечір стояти на вулиці, задовольняючись трансляцією на екран. Наче вони і так не можуть надивитися подібного на якомусь "Союзі". Чому не дати їм мінімальний живий контакт? Чому потрібно підкочувати на машині до самих воріт собору і вийшовши з неї, навіть не обернутися?", - обурився священик.

Також він опублікував посилання на репортаж, підкреслюючи, що на фото видно, як охорона Кирила оберігала його від людей.

"Радіо Свобода" повідомляє, що після новини про заборону служіння, в Білорусі почався збір підписів за скасування цього рішення, оскільки, як пояснює автор петиції, Шрамко - популяризатор білоруської мови в ході богослужінь.

Зазначається, що патріарх РПЦ Кирило прилетів до Мінська на білоруському урядовому літаку Bombardier Challenger 850. На богослужіння приїхав на "Мерседесі" з номером 0002 МІ. Біля собору Святого Духа його зустрічали хлібом з сіллю, але він пройшов мимо.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування