Хімічна зброя допомогла Асаду у війні в Сирії - ВВС

Вівторок, 16 жовтня 2018, 01:32
Хімічна зброя допомогла Асаду у війні в Сирії - ВВС

Використання хімічної зброї у Сирії було масовим і наблизило перемогу режиму Башара Асада.

Про це йдеться у спільному розслідуванні BBC Panorama і BBC Arabic.

ВВС стверджує, що має докази проведення щонайменше 106 хіматак у Сирії після вересня 2013 року, коли президент Сирії Асад підписав міжнародну конвенцію про заборону хімічної зброї і погодився знищити запаси хімічної зброї в країні.

"Сирія ратифікувала конвенцію через місяць після хіматаки зарином на околиці Дамаска, тоді загинули сотні людей. На Заході заявили, що атаку могли провести лише урядові сили, але Асад звинуватив опозицію.

США погрожували завдати ударів по режиму Ассада, коли з’явилися перші повідомлення про застосування зарину. Але тодішній президент Барак Обама відмовився від застосування сили, погодившись на домовленість під егідою РФ, згідно з якою представники ООН та Організації заборони хімічної зброї знищили 1300 тонн отруйних речовин", - йдеться у статті.

Асад продовжує наполягати, що урядові сили ніколи не використовували хімічну зброю.

"Башар Асад не уник відповідальності. Зібрані докази будуть використані у майбутньому", - сказала ВВС посол Великої Британії в ООН Карен Піерс.

ВВС, стверджуючи про відповідальність уряду Асада за хіматаки, вказує на фотографії, відео, розповіді очевидців і те, що у багатьох випадках хімічні атаки були здійснені авіацією, якою антиурядові сили не володіють.

Зазначається, що з 2015 року авіацію в Сирії використовує РФ, яка підтримує режим Асада, але, за даними різних джерел, ознак застосування хімзброї росіянами немає.

"Найпоширеніший вид хімічної зброї, яку застосовували у Сирії, - хлор. Хлор - хімічна речовина подвійного призначення, що використовується для, наприклад, дезінфекції питної води, але смертельна для людей", - пише ВВС.

"Хлор дуже швидко вивітрюється, сліди його застосування зникають за лічені години, тому для виявлення доказів фахівці мали б опинятися на місці дуже швидко", - розповів колишній інспектор Організації заборони хімічної зброї.

"Опоненти сирійського режиму заявляють, що Асаду було вигідне застосування хімічної зброї, особливо у випадках, де його армія була неспроможна подолати спротив озброєних повстанців.

Прихильники Асада і, зокрема, російські джерела доводять, що антиасадівські сили у Сирії зацікавлені у застосуванні хімічної зброї, щоб викликати вигідну їм міжнародну реакцію", - йдеться у матеріалі.

ВВС підкреслює, що журналісти не мали доступу до місць, звідки повідомляли про хіматаки.

При цьому журналісти наполягають, що у випадках, які вони називають підтвердженими, інформація була отримана від кількох незалежних джерел і сторін, які не причетні до бойових дій - зокрема, від медичних організацій, представників міжнародних організацій (ОЗХЗ, ООН), правозахисних груп і аналітичних центрів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News