Фракція Яценюка ініціює закон про іноземних агентів

Понеділок, 17 вересня 2018, 11:41

Фракція "Народний фронт" ініціює створення законопроекту про реєстрацію іноземних агентів в Україні.

Про це заявив на погоджувальній раді парламенту лідер фракції Максим Бурбак.

"Країна входить у виборчий процес. Треба визнати, що в Україні діє розгалужена мережа замаскованої і явної російської агентури. Вони беруть під контроль телеканали та інші медіа, жонглюють своїми політичними пішаками, а Россотруднічєство плодить тут безліч нібито громадських організацій, незалежних ні від кого, крім Росії", – сказав він.

"В Україні, як і всюди на Заході, Кремль використовує демократичні свободи та інститути для диверсійної діяльності. Вони цілеспрямовано та цинічно прикриваються демократією, щоб ширити хаос і конфронтацію. Це їхній фірмовий прийом", – заявив Бурбак.

"Народний фронт" ініціює розробку законопроекту, аналогічного закону у Сполучених Штатах від '38 року, про реєстрацію іноземних агентів. Він має стати, в тому числі, одним із запобіжників від впливу Кремля на Україну", – повідомив він.

Бурбак зазначив, що в США цей закон ухвалили для протидії агресивній гітлерівській пропаганді перед Другою світовою війною, а в 2017 році уряд "змусив кремлівський канал Russia Today, який маскується під незалежне ЗМІ, зареєструватися як іноземного агента".

"Ми вважаємо, що парламентський комітет з національної безпеки та оборони разом із депутатами з усіх зацікавлених фракцій має невідкладно розробити і внести на розгляд Верховної Ради такий законопроект", – заявив він.

"Ми вважаємо що ЗМІ чи неурядові організації, які згідно з цим законом будуть визнані такими, що є іноземними агентами, будуть зобов’язані на постійній основі інформувати громадян України, що вони діють в інтересах іноземної держави", – додав Бурбак

"Ми пропонуємо, щоб такий закон стосувався виключно іноземних агентів, які прямо чи опосередковано діють в інтересах держави-агресора, якою є Російська Федерація", – наголосив лідер фракції "Народний фронт".

Читайте також: Агенти серед нас. Як російські спецслужби вербують українців

16 січня 2014 року представники попередньої влади підтримали пакет законопроектів, зокрема й закон "регіоналів" Вадима Колесніченка та Володимира Олійника, за яким громадські організації, що отримують закордонні кошти, назвали іноземними агентами.

28 січня того ж року Верховна Рада скасувала 9 із 12 "диктаторських" законів, ухвалених 16 січня "у ручному режимі". Втім, Колесніченко знову вніс до парламенту законопроект про організації, які отримують фінансування з-за кордону.

25 листопада 2017 року президент РФ Володимир Путін – у відповідь на "утиски" російських RT та Sputnik в США – підписав закон, що дозволяє прирівнювати іноземні ЗМІ до іноземних агентів.

5 грудня 2017 року міністерство юстиції Російської Федерації включило до списку іноземних агентів 9 медіа, зокрема "Голос Америки", "Радіо Свобода" й телеканал "Настоящее время".

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування