Кирил зібрав свій синод, щоб обговорити українську церкву

П'ятниця, 14 вересня 2018, 15:00
Кирил зібрав свій синод, щоб обговорити українську церкву

Патріарх Російської православної церкви Кирил зібрав позачергове засідання синоду через приїзд екзархів Константинопольського патріарха в Україну.

Про це йдеться на сайті Московського патріархату.

Відкриваючи засідання, Кирил заявив, що "на порядку денному одне питання, пов'язане з реалізацією рішення Константинопольського патріархату про направлення в Україну так званих екзархів".

"Зараз ми маємо достовірну інформацію про те, що вони прибули в Україну і приступили до роботи", - сказав він.

У РПЦ також повідомили, що через стан здоров'я на засіданні не зміг бути присутнім митрополит Київський Онуфрій. З ним довелося спілкуватися по відеозв'язку.

Онуфрій розповів синоду, що обидва екзарха Константинопольського патріарха прибули в Україну.

"Один призначений вести переговорний процес зі стороною так званого патріарха Філарета, інший - зі стороною "митрополита" Макарія, глави "Української автокефальної православної церкви", - заявив він.

"Як представники канонічної церкви в Україні ми з ними спілкуватися не будемо, ну, а за тим, як розвиваються події, будемо стежити", - додав Онуфрій.

Також повідомляється, що на підставі слів Онуфрія синод РПЦ "прийме рішення, що стосуються даної теми".

Нагадаємо, 31 серпня Вселенський патріарх Варфоломій на зустрічі у Стамбулі повідомив предстоятелю Російської православної церкви патріарху Кирилу, що збирається надати Українській православній церкві автокефалію.

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет (Денисенко) впевнений, що єдина помісна церква у країні буде створена до кінця поточного року.

7 вересня голова інформаційного управління УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) з посиланням на офіційне повідомлення секретаря Синоду повідомив, що Вселенський патріархат призначив двох екзархів у Києві.

У РПЦ обурилися екзархами у Києві і пригрозили "діями у відповідь". 

Також РПЦ погрозила розірвати відносини з Константинополем, якщо УПЦ отримає автокефалію.

Згодом в УПЦ МП заявили, що варто скликати Собор через екзархів Константинополя.

У Київському патріархаті переконані, що розколу церкви після томосу, яким наразі лякає Московський патріархат, не буде, просто УПЦ МП може відійти від спілкування.

Коли українським православним варто чекати проголошення автокефальної церкви читайте в інтерв'ю речника Київської патріархії "Українській правді".

Читайте також: "Що таке Томос, і чи потрібна для нього згода Російської церкви"

"Після Томосу"

"Патріарх Філарет: Якщо Томосу нам не дадуть, то це означає, що Москва перемогла Вселенського патріарха"

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування