У G7 нагадали Росії про її роль у катастрофі MH17

Неділя, 15 липня 2018, 21:59
У G7 нагадали Росії про її роль у катастрофі MH17

Глави МЗС "Великої сімки" закликали Росію "повністю співпрацювати зі слідством, щоб встановити істину і досягти справедливості щодо жертв МН17". 

Про це йдеться у заяві міністрів закордонних справ країн G7, яку оприлюднило МЗС Канади напередодні річниці катастрофи малайзійського літака, збитого у 2014 році бойовиками над окупованим Донбасом.  

"Ми, міністри закордонних справ країн "Великої сімки", Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великобританії та США і Високого представника ЄС, єдині у нашому засудженні, у максимально можливій мірі, збиття цивільного літака Малайзійських авіаліній рейсу MH17 з Амстердама до Куала-Лумпура 17 липня 2014 року… Ми повністю підтримуємо роботу Об’єднаної слідчої групи, незалежного кримінального розслідування під керівництвом Нідерландів, Австралії, Бельгії, Малайзії та України. Висновки групи про роль Росії у збитті MH17 є переконливими, значними і глибоко тривожними", – йдеться у заяві.

"Ми єдині у нашій підтримці Австралії та Нідерландів, оскільки вони закликають Росію враховувати її роль у цьому інциденті та у повній мірі співпрацювати з процесом встановлення істини і досягнення справедливості для жертв MH17 та їх найближчих родичів.... Ми виступаємо проти безкарності тих, хто бере участь в агресивних діях, які загрожують міжнародному порядку у будь-який час і за будь-яких обставин", - зазначено у документі. 

У листі також підкреслюється, що винний "у неприйнятних діях, таких як стрілянина чи запуск ракети "Бук" російського походження, якою було збито цивільний літак, має нести відповідальність".

"З цією метою ми закликаємо Росію негайно зв'язатися з Австралією і Нідерландами, щоб роз'яснити та дати відповіді на питання, що стосуються будь-яких можливих порушень міжнародного права", - підсумували глави МЗС G7.

За даними слідства, Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам - Куала-Лумпур, було збито ракетою з установки "Бук" над контрольованою проросійськими сепаратистами територією Донбасу 17 липня 2014 року. Усі 298 осіб на борту літака загинули. 

У червні 2018 р. лідери країн ЄС закликали Росію визнати відповідальність у справі про катастрофу літака рейсу MH17. Щоправда, у документі не уточнюється, за що саме Росія мала би взяти на себе відповідальність.

На саміті ЄС глави держав і урядів країн Євросоюзу також погодили подовження на подальші шість місяців секторальних санкцій проти РФ.

Заяву лідерів ЄС щодо MH17 було ухвалено через два місяці після того, як міжнародна слідча група з розслідування авіакатастрофи в Нідерландах підтвердила, що зенітна ракетна установка "Бук", з якої збили літак, походить з 53-ї бригади збройних сил РФ у Курську.

Міжнародна команда з розслідування катастрофи літака "Боїнг" рейсу МН17 дійшла висновку, що лайнер було збито ракетою, випущеною із ЗРК "Бук", доставленого з території Росії.

Слідчі також опублікували відеозапис, на якому реконструйовано повний маршрут ЗРК з Росії в Україну.

В іншій доповіді Bellingcat опублікував фото "Бука 332", зроблене в парку техніки 53-ї бригади в селищі Маршала Жукова під Курськом, ймовірно, навесні 2013 року. 

В СБУ заявили, що слідство встановило осіб, причетних до збиття літака рейсу МН17.

Міноборони Росії причетність до катастрофи заперечує.

Президент РФ Володимир Путін заявив, що Москва може визнати висновки міжнародної Спільної слідчої групи щодо катастрофи літака MH17 у тому випадку, якщо буде приймати у розслідуванні повноцінну участь.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...