Затриманих у Криму українських рибалок тримали під дулами автоматів - родичі

Четвер, 12 липня 2018, 06:28
Затриманих у Криму українських рибалок тримали під дулами автоматів - родичі

На затриманих біля берегів анексованого Криму українських рибалок з судна "ЯМК-0041" чинили психологічний тиск та тримали під дулами автоматів.

Про це повідомили родичі рибалок на зустрічі з уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Людмилою Денісовою 11 липня, передає прес-центр офісу омбудмена.

"Родичі розповіли Денісовій, що одразу після затримання українців доставили до м. Балаклави "для проведення процесуальних дій".

"Капітан судна наразі утримується у СІЗО м.Сімферополя, йому загрожує до 5 років позбавлення волі. Іншим чотирьом членам екіпажу не висували жодних звинувачень, проте їх незаконно утримували на території Криму. Вже третій місяць моряки не можуть повернутись на територію України - їм не повертають паспорти", - передає прес-центр.

Сім’ї затриманих наголосили на порушенні прав людини з боку російської сторони - зокрема, вони розповіли, що російські правоохоронні органи чинили психологічний тиск, моряків тримали під дулом автоматів.

Людмила Денісова підкреслила, що неодноразово зверталась до Омбудсмена РФ Тетяни Москалькової.  

16 травня вона направила звернення з проханням встановити місцезнаходження українців та пояснити причини їх затримання, а також перевірити умови утримання та надання їм медичної допомоги. Ще один лист до російської сторони був направлений 25 червня. 

25 червня моряки українського судна "ЯМК-0041" відмовилися від їжі.

Раніше Сергій Легостов - адвокат одного з моряків Руслана Скрипника - повідомив, що українських рибалок понад 1,5 місяці утримують на території прикордонного управління ФСБ Росії у Балаклаві у нелюдських умовах, на них психологічно тиснули, залякували, неодноразово допитували, не допускали адвокатів і консула.

Адвокат Еміль Курбедінов заявляв, що захисники домагатимуться переведення затриманих українських рибалок з судна "ЯМК-0041" в українське консульство в Росії.

Судно "ЯМК-0041" затримали 4 травня російські прикордонники в Чорному морі біля мису Тарханкут. У рибалок вилучили кілометри сіток і рибу. Судно і екіпаж з 5 громадян України, доставили на територію анексованого Криму.

Проти капітана українського риболовецького судна "ЯМК-0041" (порт приписки - Очаків) Віктора Новицького порушили кримінальну справу про браконьєрство. 11 червня суд в окупованому Криму продовжив йому арешт на місяць.

Затриманому капітану може загрожувати в окупованому РФ Криму до 5 років позбавлення волі.

МЗС України направило в Росію ноту в зв'язку із затриманням українського риболовецького судна біля берегів Криму і вимагає негайно звільнити судно і екіпаж.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News