Порошенко і Колесников незабаром завалять Європу карамельками
Українські виробники кондитерських виробів вважають, що вступ України до Світової організації торгівлі є позитивним чинником для розвитку галузі.
Про це повідомляє Обком з посиланням на Українські новини.
"Для кондитерського сектора України вступ до СОТ в цілому я оцінюю як факт позитивний. Кондитерський сектор є, мабуть, найбільш технологічно розвиненою частиною нашої харчової промисловості", - сказав перший заступник генерального директора асоціації "Укркондитер" Юрій Кожанов.
Керівник аналітичного відділу консалтингового агентства ААА Марія Колісник вважає, що з урахуванням насичення внутрішнього ринку вітчизняні кондитери зацікавлені в розширенні ринків збуту.
Зокрема, низка національних виробників, таких як "АВК", Roshen, "Конті", нарощує виробництво шоколадних виробів, продукції преміум-сегмента, і зона вільної торгівлі з Європейським Союзом спростить українській продукції шлях до європейського споживача.
За прогнозами кондитерів, у короткостроковій перспективі після вступу України до СОТ очікується збільшення імпорту на внутрішньому ринку країни, але він усе-таки буде займати незначну частку.
Перший заступник гендиректора "Укркондитера" відзначив, що на дрібних регіональних виробників кондитерської продукції цей фактор може вплинути.
"Вони (регіональні виробники) не так модернізовані, їх ринки збуту обмежені, немає розвиненої дистрибуції і сильних брендів...Однак ці виробники і зараз не впливають істотно на ринок, тому для кондитерської галузі в цілому це проблем не створить", – додав Кожанов.
Після вступу до СОТ українські кондитери не очікують масового приходу на вітчизняний ринок транснаціональних компаній, що до цього ще не працювали в Україні, тому що членство в СОТ не є значимим чинником у рішенні про придбання або будівництво фабрики в країні.