Їсти ковбасу і пити шампанське стає невигідно
Найближчим часом в Україні передбачається подорожчання ковбасних виробів і дефіцит шампанських виноматеріалів.
За словами заступника правління концерну "Укрсадвинпром" Володимира Воєводіна, дефіцит шампанських виноматеріалів може скласти 33-36,6% потреб українських шампанських заводів.
Як зазначив Воєводін, це буде пов'язано, зокрема, з очікуваним скороченням врожаю винограду в порівнянні з 2005 роком у результаті сильних морозів у січні-на початку лютого поточного року.
"Ми прогнозуємо значне зменшення збору винограду. Воно може досягти 50% вала", - сказав він.
Як зазначив президент асоціації "Союз оптовиків і виробників алкоголю і тютюну" В'ячеслав Сокерчак, зменшення збору винограду через морози може скласти до 30%, однак ці оцінки попередні, оскільки робота з обстеження виноградників закінчиться тільки в березні.
Голова правління Одеського заводу шампанських вин Дмитро Ткаченко відзначив, що скорочення внутрішнього виробництва виноматеріалів також спостерігалося в минулому році, через що підприємства первинного виноробства почали імпортувати їх з Молдови.
За даними Одеського заводу шампанських вин, зокрема, з травня по вересень минулого року імпорт молдавських виноматеріалів в Україну склав 700 тис. дол.
Водночас Національна асоціація виробників м'яса і м'ясних продуктів "Укрм’ясо" прогнозує подорожчання ковбас вищого сорту на 10-15% за реалізації норм, передбачених законом про м'ясо та м'ясні продукти, який зараз знаходиться на підписанні в президента.
Таку думку висловив голова правління асоціації "Укрм’ясо" Володимир Попов.
На думку Попова, якщо ухвалений Верховною Радою закон буде підписано президентом, то, в цілому, він зіграє певну роль у підвищенні якості вироблених м'ясних продуктів.
Крім того, його реалізація призведе до скорочення кількості невеликих м'ясних цехів, яких зараз у країні нараховується близько 2,5 тис. і які виробляють в основному низькоякісну продукцію.
Це буде пов'язано з тим, що документ припускає атестацію м’ясопереробних підприємств кожні п'ять років.