Сірий кардинал Мороза відповів Ющенку і Тимошенко

Середа, 14 липня 2004, 12:36
Соціалістична партія України пропонує опозиційним силам підтримати внесення змін до Конституції та узгодити єдиного кандидата у президенти України від блоку "Наша Україна", КПУ, БЮТта СПУ.

Про це йдеться у коментарі одного з лідерів СПУ Йосипа Вінського у відповідь на звернення лідера "Нашої України" Віктора Ющенка та лідера БЮТ Юлії Тимошенко до голови СПУ Олександра Мороза.

Зокрема, у коментарі висловлюється переконання, що для того, аби "реалізувати шанс, який ми ще не втратили на сьогодні, необхідно до 31 жовтня 2004 року внести зміни до Конституції України та не пізніше 1 жовтня кандидатам домовитися про єдину кандидатуру від НУ, КПУ, БЮТ, СПУ на пост президента України".

"Цим кандидатом має бути той, хто набере максимальну кількість голосів та виграє у кандидата від влади", - зазначив Вінський.

Звертаючись до лідерів "Нашої України" та БЮТ, Вінський зазначає: "Не з вини соціалістів трапилося так, що на виборах президента України ми є конкурентами".

При цьому представник СПУ наголошує, що "головними політичними завданнями СПУ є зміна існуючої системи влади з переходом до парламентсько-президентської форми правління та відсторонення від влади представників існуючого режиму".

За його словами, "реалізувати ці завдання можна було б і у 2004 році, шляхом внесення відповідних змін до Конституції України та виступу на виборах президента єдиною провідною політичною силою – "Нашої України", КПУ, БЮТ, СПУ".

"Саме такою була і залишається політична позиція Мороза, яка знайшла повну підтримку в партії, про що свідчать рішення останньої Політради та ХІ з'їзду СПУ", - підкреслює Вінський.

"На превеликий жаль, і Ющенко, і Тимошенко проігнорували нашу пропозицію щодо єдиного кандидата від НУ, КПУ, БЮТ, СПУ та нашу пропозицію щодо підтримки змін до Конституції України, які давали можливість збалансувати владу, убезпечити народ України від авторитаризму в майбутньому", - говориться у коментарі Вінського.

Пояснюючи позицію Соцпартії, він зазначає, що "в умовах, коли вони (БЮТ та "Наша Україна") обрали завідомо програшну стратегію на виборах президента, внаслідок чого президентом України, з фактично необмеженими повноваженнями, може стати представник кланів, у соціалістів не залишилось іншого виходу як самостійно вступити в боротьбу за пост президента".

Нагадаємо, що 8 липня 2004 року Ющенко та Тимошенко звернулися з відкритим листом до Мороза з пропозицією підтримати створену ними демократичну коаліцію "Сила народу", в рамках якої досягнуто домовленості щодо висунення єдиного кандидата на виборах президента України – Ющенка.

УНIАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування