Різак: Причина Мукачевого – "політичне побиття", що улаштували Ющенко і Балога в 2000 СДПУ(о)

П'ятниця, 21 травня 2004, 11:24
Губернатор Закарпатської області Іван Різак називає причиною мукачівських подій квітня 2004 "політичне побиття" соціал-демократів об'єднаних, котре почали прем'єр Ющенко й губернатор Балога в 2000 році.

Про це Різак заявив в інтерв'ю щотижневику "2000".

"Корінь у 2000 році. Тоді прем'єром був Ющенко, а губернатором Балога. Вони почали процес політичного побиття об'єднаних соціал-демократів у Закарпатті", - сказав глава Закарпатської ОДА.

"Не тільки я був звільнений (з посади заступника губернатора - УП), але і посаду скоротили, хоча юридично цього не можна було робити. Але Ющенко дав "добро". Так що в мукачівських подіях, не сумніваюся, колишніми прем'єром і екс-губернатором рухає особиста помста. Тому що політичним прагматизмом тут і не пахне", - сказав він.

Різак також повідомив, що між СДПУ(о) і "Нашою Україною" була домовленість не висувати своїх кандидатів на виборах мера Мукачевого.

"Коли я ішов з парламенту головою адміністрації, то в нас з "Нашою Україною" була домовленість: на виборах у Мукачевому об'єднані соціал-демократи не будуть висувати свою кандидатуру на виборах мера. І "Наша Україна" теж не буде. Ми з Балогою потисли руки і вирішили: Нусер дійсно стане компромісною фігурою для Мукачевого. На тім і розійшлися", - розповів Різак журналістці "по секрету".

"А наступного дня, коли я їхав у машині з Києва сюди, по радіо, проїжджаючи між Житомиром і Рівним, почув новину. "Наша Україна" одноголосно проголосувала проти мого призначення губернатором. Справа була у вівторок, а указ президента оприлюднено тільки в суботу... Я подзвонив "нашоукраїнцям", запитав: як розуміти їх демарш? Вони відповіли: це не ми, це Ющенко", - відзначив він.

На питання, чи мститься він тепер Балозі, Різак заявив, що ставши губернатором сказав собі: "Якщо в мені це почуття з'явиться, то ні в політиці, ні в іншому місці я себе не знайду".

Вимогу ж "Нашої України" відставки губернатора Різака за події в Мукачевому, він охарактеризував як "потрібний привід поскандалити перед президентськими виборами", відзначивши, що його робочий графік не порушиться "незалежно від того, чи стане "Наша Україна" мусувати "закарпатське питання" у Верховній Раді чи в Раді Європи".

Він також спростував чутки про те, що на його місце "сватають" колишнього главу ЦВК Рябця, відзначивши, що давно знайомий з останнім і, "якби Рябець розраховував на губернаторство в Закарпатті, він би мені сказав".

Різак також спростував "чутки" про те, що людина на прізвисько "Чалий", яка перешкоджала агітації "Нашої України" є його кумом, а також факт його судимості, як і те, що інша людина, що також обвинувачувалася "Нашою Україною" у керівництві криміналітетом на виборах у Мукачевому, "є кримінальним авторитетом".

Губернатор Закарпаття також заперечував, що звільнив директора місцевого художнього музею за те, що той повісив у музеї картину "Ющенко з келихом".

Він заявив, що "Наша Україна" захищає в Мукачевому свої фінансові інтереси, а "коли, що називається, крити нічим, довести, що "не контрабанда", "не підпільний товар", не можуть, отоді і говорять, що це все політичні переслідування".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування