Отримай персональний Сертифікат Клубу УП від

"Гардіан": У Британії експлуатуються українці

Вівторок, 9 березня 2004, 10:13
У вівторок в Великій Британії буде оприлюднено доповідь Конгресу профспілок, в якій задокументовано страждання у цій країні трудових мігрантів з України. Про це, з посиланням на газету "Гардіан", повідомляє українська служба Бі-Бі-Сі.

У матеріалі впливового британського часопису говориться: "Десятки тисяч українських трудових мігрантів у Британії зазнають щоденної експлуатації, навіть якщо мають дозвіл на роботу в цій країні".

Газета пише, що часто українським працівникам платять менше половини того, що отримували б британці. Вони також часто зазнають виробничих травм і живуть у переповнених приміщеннях.

Багато хто, продовжує "Гардіан", приїхав сюди легально за урядовими схемами для сезонних сільськогосподарських робочих чи некваліфікованих робочих в інших галузях, проте умови роботи такі важкі, що вони змушені переходити на роботу в тіньовий сектор Лондона.

"Гардіан", зокрема, зазначає: "За словами Степана Шахна, українського студента, який минулого літа збирав інформацію для цієї доповіді, в Лондоні може знаходитися до сорока тисяч українських працівників, а в усій Британії їхня кількість сягає ста тисяч".

"Понад 70% українського населення, – вказує "Гардіан", – живуть за межею бідності; результатом розвалу економіки є те, що від 5 до 7 мільйонів українців залишають країну в пошуках заробітків деінде".

За інформацією часопису, в 2002 році українським студентам було видано понад 2 800 віз до Британії. Багато з цих студентів працює. Разом з тим, дуже мала кількість українців просить притулку – це було лише 365 людей із тих, хто подавав запит на візу 2002 року.

Генеральний секретар британського Конгресу профспілок Брендан Барбер закликав уряд змінити спосіб застосування схем тимчасового працевлаштування, щоб запобігти знущанням над українцями, пише "Гардіан":

"Тисячі недобросовісних посередників, бандитів та роботодавців наживаються дуже швидко на поті й сльозах трудових мігрантів. Гнів політиків та суспільства має бути спрямований на цих експлуататорів, а не на працівників, що в'їжджають сюди з-за кордону, сподіваючись на трохи краще життя".

Доповідь ґрунтується на детальних розмовах з робітниками, що працювали в сільському господарстві, харчовій промисловості, ресторанному бізнесі та на будівництві.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування