Опозиція обіцяє і далі "шантажувати" прем'єра

Четвер, 17 квітня 2003, 12:30
Опозиційні фракції будуть вимагати від уряду виконання досягнутої у середу увечері домовленості про голосування за програму діяльності Кабінету Міністрів в обмін на голоси на підтримку законопроекту про вибори народних депутатів на пропорційній основі.

Фракції більшості заперечують існування яких-небудь домовленостей.

Як повідомив у четвер в інтерв'ю журналістам член фракції "Наша Україна" Юрій Костенко, напередодні голосування по програмі уряду "три опозиційні фракції" узгодили свої позиції у плані "необхідності підтримати програму, якщо частина урядової коаліції підтримає законопроект про вибори на пропорційній основі".

"Учора пізно увечері закінчилися переговори лідера фракції "Наша Україна" Віктора Ющенка, прем'єр-міністра України Віктора Януковича і представника фракції "Регіони України". На цих переговорах був окреслений політичний пакет про демократичні реформи в Україні, які можуть стати основою для нашої співпраці.

З іншого боку, цей пакет дозволив би нам підтримувати уряд, і не тільки у плані програми, оскільки крім програми буде ще ряд урядових законопроектів", - відзначив Костенко. З його слів, саме на основі цієї домовленості фракція "Наша Україна" голосувала за програму уряду.

Коментуючи результати голосування по законопроекту про пропорційні вибори, Костенко висловив думку, що даний результат (проект не був підтриманий у ході двох голосувань) викликаний або неузгодженістю, оскільки переговори закінчилися пізно ввечері, або "це просто відсутність виконання політичних зобов'язань".

Говорячи про подальші дії опозиційних сил, він заявив про намір "провести переговори з прем'єром". "Ми будемо вимагати виконання цих домовленостей. І у цьому зацікавлений уряд", - сказав він.

Народний депутат, член Соцпартії Юрій Луценко підтвердив існування такої домовленості голови уряду, зокрема, з фракцією СПУ. "Учора о 18.45 він (Янукович) поклав список з 38 депутатів фракції "Регіони України", які повинні були підтримати законопроект про вибори на пропорційній основі. Сьогодні жодного голосу з цієї фракції не було. Вони виявилися брехунами, ми - дурнями", - сказав він.

Сумніви в існуванні таких домовленостей висловив лідер фракції СДПУ(О) Леонід Кравчук. "Я не бачу підстав для якихсь домовленостей, оскільки у цей раз голосів більшості вистачило б для прийняття програми - більшість дала 230 голосів", - підкреслив він.

Цю ж позицію підтримав і позафракційний депутат Олександр Волков. "Я не впевнений, що прем'єр давав таку обіцянку, і я хотів би побачити ту людину, при якій він це говорив, а голос можна підрахувати", - сказав він.

Результати голосування він охарактеризував як "перемогу здорового глузду". А можливу домовленість прем'єра з опозиційними фракціями назвав "політичним шантажем". "Добре, що депутати на це не пішли", - додав він.

Інтерфакс-Україна

Обман опозиції Янукович назвав "перемогою здорового глузду"

ПРЕМ'ЄР КИНУВ ОПОЗИЦІЮ

ЯНУКОВИЧ ОТРИМАВ НА РІК ДЕПУТАТСЬКИЙ ІМУНІТЕТ

ЯНУКОВИЧ ЗРАДИВ КУЧМУ ЗАРАДИ ПРОГРАМИ УРЯДУ?