Повний текст висновків дослідження плівок Мельниченка, проведеного експертами ФБР

П'ятниця, 8 лютого 2002, 17:27
Висновки

1. Зразки записів Q1 є клонам записів, в п'яти вказаних відрізках двох файлів формату .DMR немає слідів змін або редагування аудіоінформації. Потік мовлення в п'яти вказаних уривках свідчить про те, що ані словосполучення, ані речення не складалися за допомогою окремих фонем, слів або обривків фраз. Якби, а про це мова піде нижче, хтось намагався здійснити цифровий монтаж даних, його наслідки неможливо було б визначити на слух, проте потік мови набув би штучного характеру, який відбив би відмінне походження звуків. Записана інформація в п'яти вказаних відрізках, а також у D840100.2.DMR загалом відповідають середовищу, в якому здійснювався запис, мікрофону і записуючій системі.

2. Якби які-небудь дані у вказаних відрізках записів Ql були змінені або видалені таким чином, що тепер це неможливо встановити науковим шляхом, то для цього потрібно було б забезпечити дотримання наступних умов:

A. Доступ до оригіналу та всіх існуючих прямих копій зразків запису Ql в їх вихідному .DMR форматі, адже в разі відсутності всіх цифрових копій навіть поверхневе дослідження будь-якої немонтованої копії "на слух" ясно вкаже на смислові зміни в монтованій версії.

B. Доступ до програмного забезпечення, яке дозволяє програвати записи в їхньому рідному форматі.

C. Доступ та установка програмного забезпечення, яке дозволяє здійснювати монтаж цифрових даних в їх рідному форматі.

D. Маніпуляція цифровими даними однією особою або групою осіб, що володіють величезними знаннями про запатентовані властивості формату .DMR. Ці знання включають: інформацію про файл, блоки та структуру його заголовка, розташування та ідентифікацію даних всередині файла, а також про ефекти, які можуть виникнути в кінцевому записі після монтажу даних під час програвання.

E. Доступ до іншої аудіоінформації, записаної в приміщенні з ідентичною акустикою, фоновими звуками, співрозмовниками, шумом і т.д.

3. Однак, грунтуючись на проведеному аналізі, компанія "BEK TEK" вважає, що п'ять вказаних відрізків в двох файлах запису Q1 цілісні й не зазнавали змін. Які-небудь цифрові маніпуляції із записом дуже маловірогідні, але навіть якщо вони мали місце, найвірогідніший сценарій їхнього застосування - знищення даних, а не додавання змісту або його монтаж.

P.S."Керівником "BEK TEK" є відомий в США і взагалі у світі Брюс Кеніг (Bruce Koenig) – фахівець, який протягом 25 років працював у ФБР, з них 20 років – провідним спеціалістом з аналізу аудіо- й відеоматеріалів", зазначив голова Тимчасової слідчої комісії з справи Гонгадзе Олександр Жир під час прес-конференції, яка відбулася на хвилях "Радіо Свобода" в четвер.

Читайте також:

Плівки Мельниченка справжні або Хто і коли сяде на нари?



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування