Український експорт: вікно відкривається?

Ющенко підставить плече Кучмі

Субота, 9 грудня 2000, 13:32
Як завжди, трохи втомлений і засмучений, Віктор Ющенко за посередництвом "Нового каналу" поділився з народом здобутками на шляху реформ. Також прем'єр вперше висловив свою позицію щодо справи Гонгадзе.

"Я знаю, що Леоніду Даниловичу зараз важко. Уряд і я особисто пліч-о-пліч будемо стояти поряд з нашим президентом", - запевнив Ющенко. Прем'єр, який тиждень тому усунувся від скандалу навколо касети Мороза і попросив не втягувати в це уряд, вперше публічно висловив підтримку Кучмі. Така позиція була очікувана, залишалось лише дізнатися, якими аргументами керуватиметься Ющенко.

Фразеологія прем'єра була дуже плутаною. Ющенко згадав, що над ним "два роки висіла Божа кара" в особі комісії з розслідування діяльності НБУ на чолі з Віктором Сусловим. "Гірко відчувати, коли ти не все можеш сказати всю правду, а навколо формуються плітки та інсинуації. Я особисто відношусь до людей, які не вірять у правдивість пліток та інсинуацій", - продовжив Ющенко, який все ж має питання у зв'язку з обставинами та учасниками конфлікту навколо плівки. Закриваючи тему Гонгадзе, прем'єр порадив не робити швидких висновків і зазначив, що це іспит для "нашої демократії". З ситуації, що склалася, "треба виходити чесними, а не як поранені звірі", зауважив на останок Ющенко.

Інші насущні проблеми держави викликали більший ентузіазм в голови уряду. Газовий меморандум з Росією робить прем'єра переконаним в тому, що тепер з лексики буде викинуто слова "Україна краде та несанкціоновано відбирає газ". Більш того, тепер офіційно оформлено, що крім Росії Україна матиме альтернативне джерело палива. Бюджет ухвалено, гроші Заходу на підході. "Кредити МВФ будуть знаком того, що Україна проводить здорову макроекономічну політику".

Щоправда, скандальну ситуацію навколо ЗАлКу Ющенко пояснює в найкращих традиціях Пустовойтенка: президент дав доручення, я прийняв рішення. Але далі – у фірмовому стилі Ющенка: "Ми не терпітимемо, що стратегічні об'єкти будуть продавати без ідеологічної участі уряду. Представник Кабміну в тендерній комісії голосував за компанію, яка запропонувала найвищу ціну і найшвидше погашення боргів. Ми поступили в інтересах держави".

Далі – про конфлікт всередині Кабміну. "Ви сказали, що розчарувалися в певних особах в уряді?" "В цілому я довіряю своєму оточенню. А тим, в кому розчарувався, треба дати шанс змінитися, бо зранку люди більш мудрі, аніж увечері".

Про відставку уряду, яка ледь не стала реальністю у листопаді, Ющенко тепер говорить як повністю впевнений у собі політик. Схоже, прем'єр остаточно перетнув межу, за якою "вже не страшно". "Не буде трагедії, якщо піде Ющенко. Головне, щоб прийшов той, хто зможе робити краще".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування