Член парламенту має захищати інтереси народу, а не диктаторську державу, вважає Головатий

Середа, 30 серпня 2000, 19:51
Якщо Верховна Рада перегляне склад своєї делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи, то опозиція не буде адекватно представлена у її новому складі. Такої думки дотримується народний депутат, член української парламентської делегації у ПАРЄ Сергій Головатий.

Нагадаємо, що розмови про проведення дострокової ротації представників ВР у ПАРЄ велися ще навесні цього року. Приводом для цього стала діяльність Головатого, який ініціював неодноразовий приїзд до України спостерігачів моніторингового комітету ПАРЄ, та доносив до Європейських парламентарів правдиву, на його думку, інформацію про події в Україні. Особливу увагу ПАРЄ приділило референдуму. Попереду імплементація його результатів, за якою Європа має намір уважно спостерігати.

Днями віце-спікер парламенту Степан Гавриш (група "Відродження регіонів") висловився за необхідність ротації складу делегації в ПАРЄ. Він обґрунтував свою думку тим, що позиція частини української делегації "не відповідає точці зору українського парламенту, його більшості, на процеси, що відбуваються в Україні", а також "не завжди відповідає інтересам нашої держави".

Схожу думку висловлював свого часу, коли референдум був у центрі уваги ПАРЄ, Леонід Кучма. Тоді він взагалі сказав, що такі, як Головатий "не українці". Президент вважає, що нинішній склад парламентської делегації в Асамблеї доносить до європарламентарів спотворену інформацію про Україну.

Гавриш цього разу заявив, що у склад нової делегації "обов'язково увійдуть представники опозиції", яка буде самостійно, без тиску з боку більшості, визначати, кого саме ввести у склад делегації.

З цього приводу, в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна, Сергій Головатий нагадав, що, згідно з процедурою ПАРЄ, ротація делегації не може бути проведена раніше, ніж у січні наступного року.

"Я вважаю, що тиск обов'язково буде", - сказав Головатий. На думку депутата, більшість "допустить" у склад делегації "не всіх представників опозиції", які будуть запропоновані від неї.

Головатий назвав абсурдним висловлювання Гавриша про те, що позиція частини делегації в ПАРЄ не відповідає позиції українського парламенту. Він пояснив це тим, що і у Верховної Раді і в ПАРЄ "представлені політики, у кожного з яких є своя позиція, а у національного парламенту позиції не буває". "Якщо і буває, то вона приймається у вигляді заяви парламенту", - додав він.

З приводу слів Гавриша про те, що позиція частини делегації не завжди відповідає інтересам держави (першим цю думку також висловив президент), Головатий зазначив, що "якщо держава обмежує права і свободи громадян, то член українського парламенту як у ВР, так і в ПАРЄ зобов'язаний захищати інтереси народу, а не диктаторську державу".

P.S. ПАРЄ і Венеціанська комісія не мають наміру залишатись осторонь процесу змін до української Конституції. Вже 8 вересня моніторинговий комітет ПАРЄ розгляне доповідь про виконання зобов'язань України перед Радою Європи, яку підготували Ханне Северінсен і Рената Вольвенд.

Крім того, 13-14 жовтня відбудеться пленарне засідання Венеціанської комісії, на якому буде розглянуте проект висновку з двох законопроектів про внесення змін до Конституції України, які подано до ВР за підсумками референдуму.