Меморіальний комплекс зловживанням владою ефективних менеджерів

Понеділок, 02 вересня 2024, 21:00

Складно збагнути, яка з причин не дозволила відповідальним особам у державі підійти до такого важливого питання, як побудова Національного військового меморіального кладовища, так, щоб це не викликало питань зі зловживаннями. Хоча б тут. 

Зо три місяці тому, спілкуючись з одним з представників правлячої верхівки, я дізнався про те, що Георгій Біркадзе курує в офісі президента будівництво Національного військового меморіального кладовища. Це сталось за кілька днів після скандалу зі зливами з НАБУ, в якому роль комунікатора виконував саме Біркадзе, який пересилав ідеологу "Великого будівництва" Юрію Голику "новини" з НАБУ. 

Відверто кажучи, я переповів цю інформацію декільком колегам як щось смішне або міфічно-конспірологічне і забув. 

Реклама:

Саме тому я щиро здивувався, коли спочатку спалахнув скандал, оскільки у конкурсі на будівництво Національного військового меморіального кладовища вартістю 1,8 мільярди гривень переміг без конкурентів консорціум, створений на наступний день після оголошення конкурсу. 

І саме тому я майже не здивувався, коли колеги розповіли, що цей самий консорціум, який на конкурсі, але по факту без конкурсу, отримав майже два мільярди гривень, пов'язаний саме з Георгієм Біркадзе. 

Читайте також: Національне меморіальне військове кладовище: корупціонери хочуть красти навіть у мертвих

Наразі, за великою мірою, всі дорослі і впливові заклопотані "першим дзвоником", втечею Дмитрука та іншими важливими питаннями, а Олексія Кулебу, який в офісі президента відповідає за будівництво, планують перевести на ще більш відповідальну роботу у Кабмін. Адже святе місце головного по відновленню надто довго перебуває пустим. Напевне, саме тому право "законсервувати" скандал з будівництвом кладовища на минулому тижні доручили прем'єр-міністру Шмигалю:

"Тендер який був проведений повністю до йоти відповідає всім вимогам держави. Тобто це було прозоро, це була, наскільки я знаю, консорціум компаній, які готові і мають відповідний… Досвіду будівництва Національного меморіального цвинтаря в країні ніхто не має. Відповідно, не має єдиної компанії, яка точно знає як це збудувати. Є низка компаній, яка кожна в своїй частині знає певну специфіку. Вони об'єдналися в консорціум, прийняли участь в тендері і тендер абсолютно відкрито, справедливо виграли". 

За добу об'єдналися? 

Відповідає всім вимогам держави, які виписував той хто і переміг? 

Насправді Георгій Біркадзе не просто через менеджерів пов’язаний з консорціумом переможцем. Завдяки джерелам у правоохоронних органах вдалось дізнатись, що ключові фігуранти цього проєкту раніше спільно виїжджали за кордон. Саме з Георгієм Біркадзе. 

Головний архітектор ескізного проекту Національного військового меморіального кладовища Сергій Дербін виїжджав з України 6 квітня 2024 року разом з Георгієм Біркадзе (на машині дружини Георгія Біркадзе) та Пронюткіним Ярославом керівником державної установи  "НАЦІОНАЛЬНЕ ВІЙСЬКОВЕ МЕМОРІАЛЬНЕ КЛАДОВИЩЕ".

Тобто ці діячі ще у квітні цього року перед тендером разом подорожували за кордон. І питання, хто переможе у прозорому (як сказав прем'єр-міністр)  конкурсі на будівництво меморіального кладовища, для них могло бути вирішено ще тоді. 

Михайло Ткач

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Вітраж зі спогадів: про Бахмут збирають 100 тисяч історій, і ви можете вписати свою

Демократіям потрібно більше зброї

Іпотека розвиває "первинку"

Як забезпечити найкраще середовище для дітей: що потрібно знати українцям

Цифрова енергетика: як розумні мережі можуть вирішити проблему дефіциту енергії

Три закономірності репутаційної кризи