Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Знищити путінізм руками росіян: російська опозиція має стати збройним спротивом

Понеділок, 03 червня 2024, 17:00

У багатьох громадян України словосполучення "російська опозиція" викликає посмішку – іноді сумну, іноді презирливу. Справді, послідовна трансформація режиму Путіна з автократичного у відверто тоталітарний не залишає ані найменшого простору для класичної опозиційної діяльності. Влада, що виродилася в терористичну диктатуру, на жаль, не змінюється на виборах. Тому єдиний спосіб реальної боротьби з путінізмом – це збройний спротив. 

Кілька місяців тому вийшло велике дослідження, яке свідчить, що масштаб політичних репресій у нинішній РФ більший, ніж за післясталінських генсеків. Загибель Олексія Навального, ув'язнення Іллі Яшина та Володимира Кара-Мурзи, вбивства Кремлем політичних опонентів за кордоном, демонтаж навіть залишків імітаційної демократії – ці та багато інших фактів поставили жирний "хрест" на можливостях ненасильницького спротиву в Росії. 

Власне, саме про якісне зростання та інтенсифікацію збройного спротиву режиму Путіна говорили на Форумі російської опозиції за участю російських добровольців ЗСУ, що відбувся наприкінці травня у Львові. У резолюції Форуму зазначено, що підтримка російських добровольців і партизанських груп, які воюють проти Кремля, має бути головним пріоритетом усіх – абсолютно всіх! – фракцій російської опозиції щонайменше доти, доки РФ продовжує загарбницьку війну проти України. Підтримка може включати як безпосередню участь у збройній боротьбі на фронті та в тилу, так і рекрутинг, фінансове, гуманітарне та інформаційне сприяння.

Реклама:

Делегація З'їзду Народних Депутатів виступила на Форумі з ініціативою створення координаційної структури, яка б підтримувала роботу силової частини незгодних із Кремлем. Основна мета – нарощувати можливості та вплив військово-політичного спротиву.

Ви напевно неодноразово бачили кадри наслідків диверсій на залізницях, підпалів релейних шаф, військкоматів, літаків на авіабазах у РФ. Навігація дронів без наявності партизанських груп на місця здійснення ударів не буде достатньо ефективною. Збройне підпілля в Росії не просто існує, а регулярно демонструє на практиці свою політичну позицію, знижуючи військово-логістичні можливості Кремля, завдаючи серйозної фінансової шкоди й підриваючи впевненість російських еліт у стабільності режиму. І це те, що дає привід для обережного оптимізму. 

До речі, парадоксальним чином збройний спротив усередині РФ на сучасному етапі історичного розвитку – набагато безпечніший порівняно з мітингами, прибуттям на виборчі дільниці та іншими звичними форматами. Для диверсійно-партизанських дій апріорі необхідні обережність та конспірація, водночас участь у мітингах та електоральних процедурах на кшталт путінських "виборів" означають добровільну деанонімізацію та передання особистих даних "людям із холодною головою, гарячим серцем і чистими руками".

Активне ядро російського спротиву на фронті та в тилу наразі становить близько 10 тисяч осіб. Здавалося б, не так багато. Але згадайте, що кубинська революція в 50-х роках минулого століття починалася всього з 82 однодумців...

При цьому операції, що проводяться російськими добровольцями, на кшталт Легіону "Свобода Росії", у межах міжнародно визнаних кордонів РФ (Бєлгородська, Курська області), наочно демонструють безпорадність тези про "неприпустимість / небезпеку ескалації", яку тиражують прибічники "заморожування" війни та "миру за будь-яку ціну". А також спростовують кремлівську пропаганду про могутність російських спецслужб, які стали насамперед органом політичної контррозвідки. 

Не існує варіанту перемоги України у війні без демонтажу путінізму як політичної системи. Він був причиною агресії, його і необхідно знищити. Вихід Сил оборони України на кордони 1991 року без зміни режиму в Москві – лише перенесення лінії фронту. Перемога України на полі бою – чого ми всі, безумовно, бажаємо – не призведе до автоматичного падіння режиму Путіна. Саддам Хусейн, який зазнав катастрофічної поразки у війні в Перській затоці (1990-1991), але потім утримував владу понад десять років, не дасть збрехати. Так само як і Слободан Мілошевич, повалений унаслідок "бульдозерної революції" (2000), а не програшу в серії балканських конфліктів. 

Ці зміни реалізовувати не українцям (ті опозиціонери-"почекуни", які чекають, коли українці своєю кров'ю оплатять свободу Росії, просто аморальні у своїй імпотенції), а самим росіянам. Але зробити це без державної підтримки зараз неможливо. І рано чи пізно вона буде надана, якщо не Україною, то іншими сусідніми країнами. Ці вкладення високоефективні не тільки з погляду стратегічних цілей, а й з погляду фінансової віддачі від інвестованих коштів. Лідерство України в цьому питанні – це питання не тільки національної безпеки, а й реалізації довгострокових інтересів країни після війни за своїм сценарієм.

Зміни неминуче міститимуть в собі як суто військовий (і партизанський) аспект, так і політичний – досягнення розколу російської еліти та мобілізація хоча б окремої її частини на боротьбу з владою. Там немає сил добра, у нас не повинно бути ілюзій – але заради самовиживання, санкційним батогом і післявоєнним "пряником" когось можна підштовхнути до дії. Бунт Пригожина влітку 2023 року став яскравим проявом глибинних суперечностей всередині кремлівських "верхів". "Чистки" генералітету РФ, втрата позицій Шойгу і Патрушевим – явища подібні. Ризикну припустити, що це далеко не останні арешти та "перетрушування" кадрів, і найближчим часом може розпочатися широкомасштабний внутрішньоелітний конфлікт, який ми маємо використати у своїх інтересах. 

"Сутичка бульдогів під килимом" усередині самої РФ набуває дедалі більшого значення ще й тому, що війна давно перейшла у формат "на виснаження", без істотних змін лінії фронту за останні півтора року. Західна допомога Києву, на жаль, недостатня для кардинального перелому військової ситуації в найближчій перспективі, і тому нам потрібен доступ до заблокованих російських коштів – не тільки державних, а й приватних. 

Не можу не згадати й про те, що війни, які невдало складаються для Росії (а "спецоперація" йде очевидно невдало, хоч би скільки Путін не наголошував, що "всё идёт по плану" і "мы ещё всерьёз ничего не начинали"), нерідко призводили до глибинних внутрішньополітичних потрясінь. Російсько-японська війна стала передвісником революції 1905-1907 років, Перша світова – революції 1917 року, війна в Афганістані – розпаду СРСР. 

Упевнений, що і під час сьогоднішньої війни з'явиться вікно можливостей, коли російський спротив зможе перехопити важелі управління державою, ліквідувати путінський режим і повести Росію шляхом деімперіалізації та демократизації. Україні має бути запропонована нова система взаємовідносин, заснована на дотриманні норм міжнародного права, поверненні всіх міжнародно визнаних територій, виплаті компенсацій і видачі військових злочинців.

У сучасних умовах наше завдання, над яким ми працюємо щодня, завдання російського спротиву – збільшувати кількість прихильників, нарощувати кількість акцій прямої дії всередині Росії, а також використовувати будь-які наявні можливості прямо зараз для розширення військової та фінансової підтримки сил добра, що зібралися навколо вільної України. 

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як змінився ринок небанківських фінансових послуг

Як організувати комфортне життя для близької людини, що втратила мобільність

Чим живе лісове господарство під час війни

Лідер чи баласт? Роналду як визначальний фактор результату матчу Португалія — Франція

"Час розкидати каміння" або чому зараз найкращий період інвестувати

Ризики роботи бізнесу з державою у закупівлях. Як уникнути кримінальної відповідальності?