Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Хто такий новий керівник БЕБ Києва, з квартирою за 9 мільйонів?

Четвер, 27 червня 2024, 18:30

У війну на топпосади повертаються чиновники, які б ще мали відбувати свої "люстраційні терміни" після Революції гідності де завгодно, але не в органах влади. Однак деяким із них після судів вдається поновлюватися, ще й претендувати на більш вигідні позиції.

У червні 2024 року БЕБ м. Києва очолив люстрований у 2015-му прокурор Назар Константинов. Поки в статусі т. в. о. Але, враховуючи, що в декларації він вказував посаду головного спеціаліста юрвідділу – це шалене підвищення за тиждень.

Звільнений у 2015 році майже без заощаджень прокурор повертається на державну службу після успішного бізнесу і з солідним списком майна.

Реклама:

Квартира за 9 мільйонів у Києві, понад 1200 квадратів інших нежитлових приміщень, декілька авто та… зв'язки із безпосереднім керівником – т. в. о. директора БЕБ Сергієм Перхуном. Так, ключове тут – зв'язки, які можуть свідчити про конфлікт інтересів. Про це пізніше.

 

Хто ж він, новий керівник БЕБ Києва?

Назар Константинов в органах прокуратури з 2002 року, із 2011-го – на керівних посадах. Зокрема, у 2014-2015 рр. був заступником прокурора Києва Сергія Юлдашева, також люстрованого, який із квітня 2024 теж працює у БЕБ – т. в. о. керівника теруправління у Вінницькій області.

В офіційній біографії тепер уже керівника Київського БЕБ, зрозуміло, ви не знайдете історію з люстрацією та поновленням на посаді.

Проте, ця історія промовиста. У 2015 році Константинова наказом Генпрокурора звільняють із посади заступника прокурора міста Києва за люстрацією. Звільнений чиновник із цим не згоден і подає позов до ОАСК. Через 5 років виграє суд, відсуджує 1,2 млн грн вимушеного прогулу, поновлюється на посаді, але лише на 10 днів, і таким чином зникає з реєстру люстрованих чиновників. Цікаво, що суддею у цьому процесі був Аблов, який разом з суддею Вовком фігурують у справі щодо створення злочинної організації з метою захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя та створення штучних перешкод у їхній роботі. 

Після звільнення з державної служби фінансові справи Константинова пішли вгору. Якщо у 2015 році експрокурор покидав посаду зі скромною декларацією – проживав у квартирі, оформленою на матір, яка стала власницею і земельної ділянки на березі дамби Київського водосховища, їздив на Volkswagen Passat 2008 року, родина не мала жодних заощаджень, – то вже в 2016-му отримує перший мільйон. Щоправда, як подарунок від батька.

Нині ж у деклараціях Константинова та його дружини, прокурорки Київської міської прокуратури – понад 80 тис. дол заощаджень, 4 нежитлових приміщення загальною площею 1241,9 кв. м (в середньому по 500 грн за 1 кв. м – успішний вересень 2019-го), квартира в Києві на 124 квадрати за майже 9 млн грн та 3 паркомісця за майже 1 млн грн (успішний вересень 2022-го), земельна ділянка на 1 тис. кв. м. за 130 тис. грн, BMW 520I 2020 року вартістю в майже 1,7 млн грн, Audi A6 2015 року та старенький Daewoo Lanos 2008 року.

Це досить часто трапляється на практиці, коли скромні чиновники після звільнення отримують грошові подарунки від батьків-пенсіонерів, або ж започатковують власний успішний бізнес, результатом якого стає чимало об'єктів рухомого та нерухомого майна.

БЕБ-дружба на мільйон

До БЕБ колишній прокурор Константинов не мав жодного відношення. Зате мав відношення до нинішнього керівника цієї інституції Сергія Перхуна.

Що об'єднує очільників БЕБ України і територіального управління БЕБ Києва? Мільйон. Ця цікава деталь із декларацій посадовців може вказувати на потенційний конфлікт інтересів.

Так, у 2018 році дружина очільника БЕБ Олена Перхун взяла в позику 1 млн грн у Назара Константинова, за рахунок чого купила квартиру площею 89 кв. м. у Києві загальною вартістю 1,15 млн грн. 

Символічно через 5 років і виплати позики керівник БЕБ Сергій Перхун призначає в підпорядкування керівником Київського теруправління свого давнього знайомого Назара Константинова, який позичав гроші його сім'ї.

Ще раз: керівник БЕБ Перхун призначає в.о. керівника Київського БЕБ Константинова, бо, найімовірніше, не забув вагомий вклад колишнього колеги у придбання квартири його родині в київській новобудові? 

Хіба не дивний жест директора Бюро, до якого зараз чи не найбільше питань, прикута увага міжнародників та гостра потреба в перезавантаженні? Дякуємо, потребу в перезавантаженні дійсно підсилили.

Такий стиль керівництва, кадрова політика із призначеннями люстрованих і своїх людей фактично знищили Бюро за 3 роки існування. Створене з труднощами БЕБ потопало в скандалах, переповнилося колишніми співробітниками ДФС, прокуратури, поліції. 

Потреба в перезавантаженні настільки назріла, що реформа БЕБ стала однією з вимог міжнародників та умовою отримання чергового траншу від МВФ.

БЕБ 2.0: що передбачає реформа?

20 червня, після низки штормів у Комітетах, Рада таки ухвалила законопроєкт № 10439 про перезавантаження Бюро.

Три ключові зміни, якими спробують оновити БЕБ до версії 2.0

  1. Конкурс на директора БЕБ за новими правилами. До складу конкурсної комісії входитимуть 6 осіб: 3 від КМУ та 3 від міжнародних партнерів, останні матимуть переважне право голосу. Комісія самостійно визначатиме регламент, порядок та строки своєї роботи. Для обрання переможця (-ів) необхідно буде 4 голоси, із яких не менше 2 – від міжнародників.

    Ризик: комісія матиме право обрати не 1, а 2 переможців на розсуд Уряду. Це може призвести до ситуації, коли КМУ обере більш "зручного" директора БЕБ. Тому важливо, щоб у порядку проведення конкурсу комісія залишила за собою право обрання 1 переможця, а також передбачила максимальну прозорість роботи, приклад – комісія з відбору кандидатів на посаду голови НАЗК.
  1. Переатестація працівників проводитиметься протягом 18 місяців з моменту призначення нового директора Бюро. Атестаційна комісія формуватиметься із 12 осіб, серед яких 6 визначить директор БЕБ і 6 – міжнародники за поданням українських бізнес-асоціацій.
  2. Нові кадрові комісії. Призначення на посади в БЕБ відбувається за результатами конкурсу. Конкурсну процедуру залишили, змінили лише підходи до формування конкурсних комісій. За аналогією з атестаційними комісіями, вони формуватимуться із 12 осіб, по 6 – від директора БЕБ і міжнародників.

Тепер можна тільки здогадуватися, чи пройшов би люстрований прокурор Константинов конкурс у БЕБ, якби діяли нові кадрові комісії. Однак залишається сподівання на атестаційну комісію, яка має провести атестацію чинних працівників на відповідність компетенціям. 

Важливо, щоб атестація працівників Бюро не повторила атестацію в поліції, коли більшість звільнених міліціонерів через суди повернулися вже поліцейськими.

Поки ж БЕБ оцінюється як невдалий проєкт. Лише повна прозорість і незалежність комісій можуть його перезавантажити. Наступним до перезавантаження має бути Нацпол.

Мартина Богуславець

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як змінився ринок небанківських фінансових послуг

Як організувати комфортне життя для близької людини, що втратила мобільність

Чим живе лісове господарство під час війни

Лідер чи баласт? Роналду як визначальний фактор результату матчу Португалія — Франція

"Час розкидати каміння" або чому зараз найкращий період інвестувати

Ризики роботи бізнесу з державою у закупівлях. Як уникнути кримінальної відповідальності?