Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Як переконати республіканців Make America Great Again підтримати Україну

Понеділок, 10 червня 2024, 20:00

Ухвалення Конгресом США у квітні 61 мільярда доларів життєво необхідної додаткової допомоги для України стало вкрай важливою перемогою для її прихильників. Після восьми місяців фокусу на прийнятті допомоги Україні, моя команда в благодійному фонді "Разом для України" (далі "Разом" – ред.) зблизька побачила, як еволюціонує підтримка країни в американській політиці. Щоб зберегти українсько-американські відносини у рік бурхливих виборів, українські політики повинні зрозуміти, як достукатися до найбільш скептично налаштованих американців.

Найперше роль виборчого тиску в американській політиці не можна недооцінювати. У це, можливо, важко повірити, але тиск виборців має реальний вплив: звичайні громадяни беруть телефон аби гнівно подзвонити в офіс члена Конгресу. Ще більше впливає те, що вони приходять під ратушу, щоб вилаяти або подякувати своєму представнику.

Саме тому "Разом" зосередився на ключових членах Конгресу, особливо спікері Палати представників Майку Джонсону. До рідного штату Джонсона, Луїзіани, "Разом" привіз українського спортсмена Романа Рубченка. Рубченко замінив Шакіла О'Ніла в баскетбольній команді Університету штату Луїзіана, яка, до речі, є майже сакральною установою тут. Метою візиту було обговорення важливості підтримки перемоги України на зустрічі з виборцями спікера. Американці схильні з недовірою ставитися до політичних діячів національного рівня. Вони набагато більше довіряють представникам своєї громади.

Реклама:

Спікер Джонсон – побожний євангельський християнин, а його віра – ключовий рушій політики та прийняття рішень. Після свого обрання спікером Палати представників він заявив, що найкращий спосіб зрозуміти його світогляд – просто прочитати Біблію. Одного разу ми навіть посприяли появі білборда із зображенням зруйнованої євангельської церкви в Бердянську та улюбленим біблійним рядком Джонсона: "А хто знає, чи не на час, як оцей, досягла ти царства!: Естер 4:14". Його розмістили через дорогу від церкви в Шривпорті, яку відвідує Джонсон.

Щойно "Разом" дізнався, що улюбленим віршем спікера Джонсона є заклик до допомоги потребуючим, зв'язок з Україною став очевидним, зважаючи на жорстокі переслідування Росією українських вірян на окупованих територіях. Існувало багато факторів, які переконали спікера Джонсона підтримати і врешті-решт ухвалити допомогу Україні. Однак наголошення на його духовному зв'язку з Україною допомогло зробити потребу передати допомогу глибоко особистою.

На третій рік повномасштабного вторгнення Україна та її союзники по всьому світу повинні адаптувати свої послання. У США однією з найважливіших груп для зв'язку є прихильники MAGA (Make America Great Again – Зробимо Америку великою знову) колишнього президента Дональда Трампа. Багато з їхніх основних джерел новин схильні поширювати дезінформацію про Україну, переконуючи населення у тому, що українці не заслуговують на підтримку.

Однак результати опитувань та власний досвід показують, що релігія є ключовим способом достукатися до виборців, які проголосили себе MAGA. Хоча виборці MAGA, як правило, вороже ставляться до допомоги Україні, розповіді про те, як російські війська переслідують, катують і вбивають євангельських християн на тимчасово окупованих територіях, змушують їх підтримувати Україну. Така підтримка на сім пунктів вища, ніж у середньостатистичного американця.

"Проєкт Свобода України" – одна з важливих організацій, яка доносить історії переслідувань християн до республіканців в Сполучених Штатах. Кремль докладає всіх зусиль, щоб зобразити Владіміра Путіна як відданого захисника традиційної християнської віри частково тому, що він бореться за вплив на християн по всьому світу. 

Росія вбачає в релігії цінний медійний простір для боротьби. В той час як їй доводиться брехати, щоб отримати підтримку, Україні потрібно лише ділитися правдою про релігійну різноманітність і свободу, а також реальністю того, як Росія переслідує протестантів і євангельських християн.

Зберегти двопартійну підтримку України – один з найвищих пріоритетів цього року, особливо через те, що політики на виборах у США 2024 намагатимуться використати розбіжності для політичних вигод. Республіканці особливо сприйнятливі до послань, які наголошують на тому, що українці – це народ, що бореться за свободу проти тиранічного диктатора, подібно до того, як це робили американські колонії у 1776 році.

Україна продовжує посідати унікальне положення в американській політиці. Опитування знову і знову показувати, що більшість американців підтримують допомогу Україні. Вони підтримують її на стільки, що навіть колишній президент Дональд Трамп став менш вороже налаштованим щодо України під час президентських виборів 2024 року.

Роками підтримка України була і залишається рідкісним двопартійним питанням у Конгресі. Коли у квітні було ухвалено пакет допомоги Україні, він отримав значну двопартійну підтримку – всіх демократів і близько половини республіканців. Але Україна більше не розглядається як виняток з правил вашингтонської політики. Хоча допомога Україні легко проходила через Конгрес у перші 18 місяців повномасштабного вторгнення, багато республіканців у Конгресі були готові затримати її задля отримання інших політичних перемог. Таку тактику вони все частіше застосовують щодо "обов'язкових до прийняття" законів, таких як державний бюджет США.

Спікер Палати представників Майк Джонсон оголосив, що поставить на голосування питання про надання допомоги Україні, оскільки вважає це правильним рішенням, незважаючи на те, чи звільнять його, чи ні. Однак, він зробив так, тому що політичні вітри змінилися. Джонсон місяцями був переконаний у необхідності надання допомоги Україні, але шукав політичного прикриття для просування закону.

Після зустрічі з Трампом, який підтримав Джонсона у боротьбі за лідерство, а також обіцянок демократів врятувати спікера, якщо його власна партія збунтується в обмін на допомогу Україні, Джонсон відчув, що його посада в достатній безпеці аби рухатися далі.

Благословення від Трампа було ключовим для надання допомоги Україні. Попри свої попередні заяви про те, що він дозволить Путіну "робити все, що він хоче з союзниками НАТО, які не платять свою "справедливу частку"", тоді Трамп промовчав. Згодом з'явилася інформація, що міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон сказав колишньому президенту, що якщо той перешкоджає наданню допомоги Україні зараз, то прорив Росії на полі бою в перші місяці гіпотетичного другого терміну Трампа – на початку 2025 – може завдати йому політичної шкоди. Кемерон представив політичну динаміку, схожу на те, як падіння Кабула у руки талібів стало політичною катастрофою для Байдена після того, як Трамп домовився про виведення США з Афганістану.

Наразі ані Байден, ані Трамп, схоже, не зацікавлені у проведенні передвиборчої кампанії на підтримку допомоги Україні або проти неї. У певному сенсі це вигідно для України – якщо підтримка буде надто тісно пов'язана з одним кандидатом у президенти, це може сприйматися як "питання Байдена" або навпаки, і відштовхнути виборців з того чи іншого боку. Але тим часом прихильники України можуть і будуть продовжувати доводити американській громадськості, що незалежно від того, хто очолить Сполучені Штати, допомагати Україні перемогти – не лише правильно, але й розумно для Америки.

Зараз для України критичний момент. Росія намагається використати нездатність Америки вчасно озброїти Україну, розпочавши подальші наступальні дії, наприклад у Харкові. Україна повинна вистояти, сформувати умови на полі бою і підготувати свої збройні сили до повернення в контрнаступ, щоб звільнити тих, хто страждає від окупації. Результат виборів у США значною мірою визначає майбутню міжнародну підтримку перемоги України. 

Але українці можуть бути впевнені, що в Сполучених Штатах хтось продовжує бити в барабан, закликаючи до їхньої перемоги.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Коли гучна сенсація можлива. 5 аргументів на користь інтриги в матчі Іспанія — Грузія

Рекордне представництво України на Вімблдоні-2024: чи перейде кількість в якість?

Відповідальність українського суспільства не може бути однобічною

Дебати – "сдєлка"? 

Проблеми безпілотників або, Про що говорять в окопах

Що буде зі Східно-Центральною Європою, якщо США підуть?