Люди з інвалідністю в спорті:

від перемог на благодійних забігах до Паралімпіади

Люди з інвалідністю в спорті:

від перемог на благодійних забігах до Паралімпіади
ENG
За підтримки Ferrexpo
02 жовтня 2024
Спортивні перемоги надихають, допомагають повірити у власні сили та відкрити нові горизонти. Вони мають особливе значення для людей з інвалідністю, для яких спорт є не лише способом самореалізації, а й шляхом до соціальної інтеграції.
Завдяки постійним тренуванням, спортсмени мотивують себе та одне одного, досягаючи високих результатів і представляючи Україну на міжнародній арені. Проте щоб створити сприятливі умови для тренувань, необхідна значна підтримка, зокрема й від бізнесу.
Одним із прикладів такої підтримки є гірнича компанія Ferrexpo, яка активно сприяє розвитку інклюзивного спорту в Україні. Зокрема, нещодавно у Горішніх Плавнях на Полтавщині вже вдруге відбувся благодійний забіг за підтримки компанії, який став важливим кроком у розвитку цього напряму в регіоні. Перший такий захід, що відбувся в травні 2023 року та зібрав понад 500 учасників, мав на меті підтримати українських ветеранів через збір коштів для придбання біонічних протезів у межах ініціативи "Протези для незламних" на підтримку реабілітаційного центру "Незламні" у Львові. Цьогоріч же сотні учасників зібралися для того, щоб зібрати кошти на підтримку дітей з інвалідністю, забезпечуючи їм кращі умови для реабілітації та тренувань.
Як зазначають у Ferrexpo, ці благодійні заходи є частиною ширшої ініціативи компанії, спрямованої на підтримку спорту серед людей з інвалідністю та створення можливостей для їхнього розвитку.
Редакція "Української правди" поспілкувалась зі спортсменами з інвалідністю, які взяли участь у забігові, їхніми батьками, тренеркою, а також учасником Паралімпійських ігор 2024 року в Парижі, щоб розповісти про їхній успіх, труднощі на шляху та невтомну роботу над покращенням своїх результатів.  

Володимир Конєв: легкоатлет, який реставрує артефакти

Дистанцію 1,6 кілометра обрав Володимир Конєв. Він із дитинства втратив можливість чути. Однак попри особливості сприйняття, хлопець опанував мовлення, закінчив художній коледж, а згодом художню академію, та успішно займається спортом. Володимир стверджує, що інвалідність не може стати перешкодою до успіху. І доводить це в спортивних змаганнях з легкої атлетики та в роботі на Полтавському гірничо-збагачувальному комбінаті, який входить в групу Ferrexpo. З 2022 року він працює діловодом корпоративного музею та є одним з фахівців-реставраторів, який має найбільший попит.
Володимир Конєв, реставратор у музеї історії Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, легкоатлет з інвалідністю. Скриншот із відео
Корпоративний музей у Горішніх Плавнях наповнений скарбами там знахідки з розкопок та експедицій, найцінніші археологічні артефакти та витвори місцевих майстрів. Володимир Конєв спеціалізується на творах візуального мистецтва дбайливо й натхненно їх досліджує, підшуковує мазки й надає нового життя.
"Я займаюся реставрацією ікон та різних артефактів, також скануванням архівних матеріалів. Отримую масу задоволення від своєї роботи, адже вона пов’язана з творчістю, а я це люблю", – ділиться реставратор. Колектив називає таким, про який можна лише мріяти, і констатує, що стратегію компанії, засновану на принципах різноманітності, гендерної рівності, інклюзивності співробітники справді відчувають на собі. 
""
"У нас завжди панує дружня атмосфера та приємний клімат всередині команди. Для мене важливо, що будь-яке питання чи проблему тут завжди відкриті з тобою обговорити й головне, що до нас як співробітників прислуховуються. Є відчуття, що про мене піклуються", – розповідає Володимир.
Володимир Конєв під час забігу обрав дистанцію у 1,6 кілометра. Фотограф Дмитро Купцов
Чоловік додає, що спорт надає співробітнику додаткової мотивації, сил і натхнення.
""
"Без спорту не уявляю життя. Він дуже допомагає мені відволіктись від проблем та підтримувати емоційну рівновагу. Легкою атлетикою я займаюся з 11 років – вона допомагає тримати організм в тонусі, ставати сильнішим духом. Зараз продовжую тренування, але час від часу змінюю навантаження – через проблеми зі здоровʼям тренуватись буває складно – можу обмежитись легкою пробіжкою. Але за можливості відвідую плавання, періодично займаюсь у спортзалі, хоча й надаю перевагу домашнім тренуванням", – каже він.
Саме спортивні тренування і змагання навчили Володимира якісно долати труднощі, відчувати свою силу й постійно йти вперед. 
Володимир на робочому місці, скриншот із відео
""
"Мої стопи, звʼязки та колінні суглоби зазнавали великих навантажень. Але я мав велику мотивацію. Я хотів бути найкращим у своїй спортивній групі, прагнув до перемог та успіху, завдяки цьому міг подолати труднощі та досягти поставлених собі цілей", – додає спортсмен. 
З усмішкою на обличчі він упевнено зазначає, що спорт може бути потужним мотиватором для будь-кого, зокрема для людей з інвалідністю. Але для цього важливо забезпечити належну інфраструктуру та кваліфікованих тренерів. Втім, за словами Володимира, за останні десять років у Горішніх Плавнях значно покращилися умови для тренувань.
""
"Найважливіше те, що в Горішніх Плавнях стадіони, тенісні корти, спортивні зали, басейн, яхт-клуб – усе це оновлюється завдяки підтримці Ferrexpo. Я спостерігав за цим розвитком, і він триває. В Україні ж ще багато роботи попереду для покращення умов для спортсменів з інвалідністю, і Горішні Плавні не є винятком. Необхідно продовжувати адаптацію інфраструктури під потреби людей з інвалідністю, забезпечувати спеціальне обладнання та збільшувати кількість тренерів, які зможуть розробляти індивідуальні програми тренувань. Це дозволить створити рівні умови для занять спортом та залучити більше спортсменів з інвалідністю до спортивного життя", – підкреслює Володимир Конєв.

Андрій Кривчун: представив Україну на Паралімпіаді, перемоги присвячує синові

Андрій Кривчун займається паравеслуванням, фото з особистого архіву
У підлітковому віці Андрій Кривчун отримав складну травму, внаслідок якої користується кріслом колісним. Зараз спортсмен професійно займається параканое, має всесвітнє визнання і представив Україну на Паралімпійських іграх 2024, де у чоловічому фіналі на ва'а-одиночці фінішував на восьмому місці.
Найбільшим натхненням називає свою родину дружину й маленького сина. Саме малечі присвячує свої досягнення. У спорті Андрій постійно шукає свій вид, де стане найшвидшим, водночас він активно здобуває перемоги.
""
"Я перепробував дуже багато видів спорту, але мене найбільше приваблюють саме водні. Перед участю у Паралімпіаді в Парижі – тренувався у Франції, місто Нансі. Зазвичай маю по два тренування на день – перерву робимо лише на обід і полуденний відпочинок. Тренування дуже швидкісні, спрямовані на витривалість", – розповідає спортсмен. Пригадує, що в дитинстві теж поєднував різні види тренувань – тоді обирав футбол, волейбол, баскетбол, займався на турніках. 
"Коли отримав травму і почав пересуватись за допомогою крісла колісного, то більше приділяв уваги плаванню, потім перейшов у паравеслування, а згодом – у паратриатлон. З 2019-го були вже паралельно легка атлетика й параканое", розповідає Андрій Кривчун. Згадує, що на заняття з параканое його надихнув колега-спортсмен Микола Федоренко із рідних Горішніх Плавнів. Андрієві теж закортіло спробувати, адже на той час він уже був успішним у паравеслуванні здобув два срібла на чемпіонаті світу. Згодом почав поєднувати кілька видів спорту, але все-таки залишився "на воді".
"У легкій атлетиці тоді було зміщення класів 54 та 55 (у легкій атлетиці класифікація за класами 54 і 55 стосується спортсменів із порушеннями опорно-рухового апарату, які змагаються на кріслах колісних – ред.). Я побачив, що там у мене, можливо, будуть перспективи, але не дуже швидко. Перед цим сконтактував із тренером збірної з параканое, приїхав на збір і почув, що маю шанси. Під час збору зрозумів, що це цілковито моє. Почав розвиватись і йти до перемог", пригадує спортсмен. Зараз Андрій планомірно здобуває відзнаки й медалі. На недавньому чемпіонаті Європи з параканое в Угорщині він посів призове друге місце.
""
"Перед цим був збір у Болгарії. І я просто відчув, що нарешті здобуду медаль. За ці чотири роки – постійно був четвертий – просто-таки магія чисел. Аж тут побачив, що добре йду – ще не знав точно, яке саме місце, але вже відчував, що призове. День тоді був дуже спекотний, 42 градуси, було дуже важко, я це навіть по своїх конкурентах бачив. Але я вже був налаштований взяти цю медаль", – каже Кривчун. 
Ділиться, що найбільшою підтримкою й мотиватором для нього є родина, тож першу медаль у параканое присвятив їй. І дружина, і маленький син щоразу впевнені – батько повернеться з перемогою.
Андрій Кривчун (по центру) та інші учасники Паралімпійських ігор у Парижі 2024
"Родина, звісно, за мною сумує, особливо в паралімпійський рік, у нас дуже багато підготовчих моментів, і вдома був дуже мало – не більше тижня, а виїжджав на місяць, на кілька. Тому коли повертаюсь, то по-особливому відчуваю радощі сина – він обіймає, веселиться. Але коли в мене йдуть якісь змагання – дружина з сином постійно дивляться трансляції", каже спортсмен. Всю підготовку до Паралімпіади рідні були поруч із ним, у Франції й надавали безпосередню моральну підтримку.
""
"Там все було знайомим, адже разом із родиною перебував тут пів року на початку повномасштабної війни. Тоді після зборів французькі колеги запропонували нам лишитись, дозволили забрали сюди рідних", – розповідає Андрій Кривчун.
Так Франція колись стала місцем, де спортсмен зміг осмислити нові реалії, а тепер – новим майданчиком для тренувань на шляху до омріяної перемоги. Попри те, що в других у своїй кар’єрі Паралімпійських іграх Кривчун поки що не отримав медалі, він налаштований продовжувати й стати найкращим, як зазвичай.
Андрій Кривчун на тренуваннях та з сімʼєю, фото з особистого архіву
"Для спортсмена Паралімпійські ігри – це найвищий пік змагань, на які можна потрапити. Кожен спортсмен, коли приходить у великий спорт, хоче до них дійти, але не всім виходить. Тому навіть сама участь у цих змаганнях – це вже є досить вагомим досягненням для мене", пояснює Андрій Кривчун. Він упевнений, що зараз участь у Паралімпійських іграх – це також можливість гучно говорити про Україну: спортсмени активно долучаються до інтерв’ю та під час розмови дякують захисникам, які дають можливість жити й тренуватись в Україні. Паралімпієць вважає, що "Інваспорт" може стати місцем самореалізації для ветеранів російсько-української війни, які отримали травми під час оборони України. Однак для цього потрібен кваліфікований тренер, який оцінить характер травм і розробить індивідуальну програму для кожного.
""
"Тут усе залежить від виду травми – хтось може займатися, а хтось ні. Наприклад, з ампутацією ноги можна продовжувати тренуватися, так само і з травмою спини. Я вважаю, що не існує занадто важкого виду спорту. Якщо хочеш досягти високих результатів, звісно, потрібно більше працювати. Саме так я свого часу освоїв і плавання, і веслування. Важливо, щоб це був комплексний підхід, і спортсмен повинен докладати максимальних зусиль. Необхідні наполегливість, самоконтроль і постійна праця", – підкреслює паралімпієць.
Проте Андрій відкрито говорить і про проблеми, з якими стикаються спортсмени. Він зазначає, що для покращення умов потрібні зручніший транспорт і подальші інклюзивні ініціативи.
""
"Моя основна проблема – це добратися, наприклад, із Горішніх Плавнів до тренувальних баз у містах України. На маршрутах немає спеціалізованих автобусів для людей з інвалідністю, і часто доводиться користуватися таксі. Також через закриті аеропорти виникає необхідність у зручному транспорті до аеропортів сусідніх країн", – пояснює спортсмен.
Він також підкреслює, що в Україні досі існує необхідність у доступній інфраструктурі для людей, які користуються кріслами колісними.

Ольга Карпенко: мотивує юних спортсменів з Горішніх Плавнів

Ольга Карпенко зі своїми вихованцями, фотограф Дмитро Купцов
Тренерка Ольга Карпенко живе й працює в Горішніх Плавнях завідувачкою сектору фізичної культури та спорту відділу культури, спорту і туризму. Жінка розповідає, що вже багато років бере участь у різноманітних змаганнях як учасниця збірної Полтавщини з веслування на човнах "Дракон". Її команда неодноразово ставала призеркою національних чемпіонатів. Долучалась тренерка і до благодійних заходів, зокрема брала участь у марафонах, один із яких став 24-годинним. Ольгу називають "чарівницею", адже саме їй вдається мотивувати дітей та підлітків з інвалідністю займатись легкою атлетикою та отримувати свої перші спортивні відзнаки. Найбільшим своїм досягненням Ольга називає перемоги двох своїх вихованців у недавніх всеукраїнських змаганнях легкоатлетів з інвалідністю "Повір у себе".
Так, минулого року 14-річний Владислав Гриценко, який із дитинства має проблеми із зором через ураження зорового нерва, виборов "срібло" в метанні м’яча та "бронзу" з бігу на 60 м на змаганнях у Кропивницькому, а влітку 2024-го вже у місті Володимирі, що на Волині, хлопець покращив свій результат, отримавши призові місця за біг на дистанції 100 і 200 метрів. Також у змаганнях перемогла 11-річна Марина Нєстєрова, яка має проблеми з опорно-руховим апаратом. Вона здобула золоту нагороду (стрибки з місця) та дві срібні нагороди (біг 60 м та 100 м).
""
"Діти та їхні батьки мене надихають! Вони всі дуже відверті, чесні та дисципліновані. Можу відверто сказати, що з дітьми та батьками ми справжня команда, більша частина дітей потребують супроводу батьків до місць проведення тренувань та змагань. Батьки завжди вболівають та підтримують дітей, в нас одна мета – щасливі очі дітей", – розповідає Ольга Карпенко. Ділиться секретом, що до кожної дитини з інвалідністю потрібен особливий підхід – такі "ключики" помічає й застосовує на практиці.
Влад Гриценко разом із мамою взяв участь у благодійному забігові. Фотографії з особистого архіву
Нещодавньому призеру Владу Гриценко тренерка пообіцяла поїздку на своєму мотоциклі якщо хлопець здобуде "золото" на наступних змаганнях. 
"Влад був достатньо вмотивований і виборов срібну та бронзову нагороди. Золото у нас попереду. Всі діти різні, тому кожному потрібні різні дії та слова підтримки", розповідає тренерка. Додає, що тренувальний процес для дітей з інвалідністю має свої особливості, оскільки враховує індивідуальні потреби, обмеження та можливості кожного спортсмена. 
""
"Діти у навчально-тренувальній групі мають різні нозології та виступають на змаганнях у різних дисциплінах, до кожного потрібен індивідуальний підхід. Навчально-тренувальний процес дуже важливий для дітей з інвалідністю, тренування для спортсменів з інвалідністю допомагають не лише досягати високих спортивних результатів, але й сприяють загальному фізичному та психічному здоров’ю, покращенню якості життя та соціальної адаптації", – додає Ольга Карпенко. Розповідає, що обоє вихованців успішно пробігли дистанцію нещодавнього благодійного забігу у Горішніх Плавнях.
Батьки підопічних тренерки називають її методи дієвими та відзначають позитивні зміни у фізичній формі та характері дітей.  
Діти займаються спортом, фотограф Дмитро Купцов
""
Анна Гриценко, мама Владислава: "Досягнення сина – це чесна праця тренерів, які знаходять до дітей підхід, мотивують робити більше. Мають талант і величезне терпіння. Сину подобається брати участь у змаганнях, подобається, коли сильні суперники. Він став сильнішим фізично, більш упевненим в собі, налаштований перемагати. З кожними змаганнями у Влада підвищується самооцінка – бачу це по його бажаннях".
Зоя Нєстєрова, мама Марини: "Завдяки тренеру діти навчаються згуртованості, вчаться виконувати вправи разом. Діти – особливі, можуть втомитись протягом тренування, можуть засмучуватись, але з кожним тренуванням – результат покращується. Виходить краще. За 5 років, які Маринка займається, її віра в себе побільшала – знає, що все зможе. Коли прийшли на легку атлетику – на міських змаганнях стрибнула 5 сантиметрів у довжину. Зараз її результат – 72 сантиметри. У неї збільшилася швидкість, вона більш упевнена в тому, що робить, стала спокійнішою. Якщо Марина падає – знає, що не потрібно засмучуватись, потрібно вставати і йти далі".
Марина пробігла дистанцію 1,6 кілометра разом із мамою Зоєю
Обидві мами майбутніх чемпіона і чемпіонки відзначають покращення умов для тренувань у Горішніх Плавнях, але наголошують, що позитивні зміни варто поглиблювати. Також Зоя Нєстєрова зауважує, що заняття спортом потребують популяризації серед батьків дітей з інвалідністю.
""
"Дітки з інвалідністю – такі самі діти, їх потрібно «виводити у світ», соціалізувати, розкривати їхні таланти. Спорт якраз може в цьому допомогти", – підсумовує Зоя Нєстєрова.